La dotzena de graus universitaris presencials que s'imparteixen a Manresa han marcat, aquest any, la seva nota de tall en un cinc pelat. La dada es desprèn del llistat emès pel Consell Interuniversitari de Catalunya on figuren les qualificacions mínimes per accedir als estudis que l'any que ve oferiran els centres públics catalans i la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC).

Les notes de tall de les universitats es calculen anualment en funció del nombre de places disponibles als centres i el nombre de demandes rebudes, motiu pel qual, no sempre, les carreres amb una nota més alta són les més sol·licitades en termes globals.

La qualificació mínima requerida per les universitats manresanes provoca certes diferències en el cas de titulacions impartides també en altres centres. És el cas, per exemple, dels estudis d'Infermeria, amb quasi cinc punts de diferència entre els impartits a la Universitat Autònoma (UAB) a Cerdanyola -on es demana un 9,94- i els que s'ofereixen a la Fundació Universitària del Bages (FUB), centre vinculat també a la UAB.

Un cas similar es viu també en les carreres tècniques impartides a l'Escola Superior d'Enginyeria de Manresa, vinculada a la UPC. Tot i que la majoria de carreres que imparteix el centre en les seves seus mantenen una mitjana similar a la manresana, algunes carreres se situen per sobre la tònica, com l'Enginyeria Química a Barcelona, on la nota se situa en un 8,31.

La mitjana de les notes d'accés manresanes es manté, tant en els casos de preinscrits provinents directament de l'institut com en el aspirants majors de 25 anys o amb titulacions anteriors, encara que aquest últim grup presenti lleus variacions. És el cas, per exemple, de l'accés per a alumnes amb titulacions prèvies als graus en Educació Infantil i Infermeria a la FUB, on en tots dos casos la nota se situa pels voltants del 6,5.

Les carreres més demanades

El llistat fet públic ahir mostra també quins són els estudis amb una nota de tall més elevada de cara al curs 2014-2015.

En aquest sentit, la carrera de més difícil accés ha estat la doble titulació en Matemàtiques i Física tant per entrar a estudiar a la UAB -on s'ha fixat la qualificació en un 12,74- com per fer-ho a la UB, on el requisit és un 12,56.

Aquesta titulació apareix en el rànquing seguida de ben a prop pels estudis de Medicina en cadascuna de les diferents universitats catalanes que ofereixen aquesta carrera, així com pels graus en Enginyeria Física i en Tecnologies Aeroespacials, ambdós oferts per la UPC i que han situat el seu llindar per sobre la barrera del 12.

Els estudis de Medicina, en aquest cas els de la UB, també figuren al capdamunt de la llista de titulacions més demanades pels futurs universitaris. Completen el rànquing de les cinc carreres més demanades les d'Administració i Direcció d'Empreses, Psicologia i Infermeria ?-totes cursades a la Universitat de Barcelona- i Medicina a la Universitat Autònoma, a Bellaterra.

En el llistat dels 100 centres i estudis més demanats pels futurs universitaris que ahir va difondre l'ens autonòmic, però, no hi apareix ni cap de les universitats ubicades a Manresa ni cap de les ofertes de la UVic-UCC. Sí que hi apareixen, en canvi, altres centres educatius que ofereixen titulacions anàlogues a les que s'imparteixen a la Catalunya Central com ara Infermeria o enginyeries.