És una de les "manresanes" més antigues i, alhora, una de les més desconegudes. Situada a tocar del polígon industrial del mateix nom, la torre dels Comtals és considerada un dels pocs vestigis dels més de mil anys d'història que arrossega la ciutat.

Després de segles i segles de testimoni silenciós -els historiadors daten la construcció entre final del segle IX i principis del XI-, però és previst que en els propers mesos l'Ajuntament, el Centre d'Estudis del Bages i els Amics de l'Art Romànic reivindiquin aquest element -ubicat dins una finca particular-, desbrossin d'herbes els accessos, assegurin l'espai i l'incloguin dins el programa de visites de les Jornades Europees del Patrimoni del mes de setembre que ve.

Abraçada per les dues línies ferroviàries que surten de la ciutat, la torre s'alça en un punt estratègic des d'on es controla l'antic camí que entrava a la capital bagenca des de Boades i del qual queden algunes lloses testimonials. Alhora, la construcció també servia d'enllaç visual entre els antics castells de Manresa i Castellgalí.

La llarga història que amaguen les seves pedres ha dut de cap els historiadors que li han seguit el rastre, que no es posen d'acord a l'hora de desgranar què hi ha darrere i basen la majoria dels estudis en càlculs i conjectures; sobretot a l'hora de datar-ne la construcció.