La Fundació Universitària Balmes, titular de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages crearan una fundació independent per impulsar la consecució, en un o dos anys, d'una facultat privada de medicina amb presència a les capitals d'Osona i del Bages.

El nou ens serà la Fundació d'Estudis Superiors de Ciències de la Salut, que el 26 de juny va obtenir el vistiplau de la Fundació Universitària Balmes i dimecres que ve passarà pel patronat de la FUB per ser aprovat.

La Fundació d'Estudis Superiors de Ciències de la Salut serà l'òrgan rector a nivell jurídic de la nova facultat, en el cas que la seva constitució obtingui l'aprovació del consell interuniversitari i també del govern central.

La facultat de medicina tindria finançament i orientació privada i estaria desvinculada de l'adjudicació d'alumnat pels canals públics.

Ahir, en un acte a la seu manresana de la Cambra de Comerç i Indústria, Josep Terradellas, secretari general de la Fundació Universitària Balmes, i Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, van explicar l'existència d'aquesta aposta estratègica en presència de representants del teixit empresarial i universitari de la comarca.

Factible el 2016

Segons Martínez, les previsions més agosarades situarien la consecució de la facultat de medicina el 2015, "però jo no seria tan optimista" i troba "més factible el 2016". Martínez va assegurar que un dels motius que han fet necessari endegar el procés per deixar de ser un centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona i federar-se amb la UVic és que projectes com el d'implantar una facultat de medicina "serien ciència-ficció amb la UAB".