L'Ajuntament de Manresa està duent a terme l'actualització dels límits del terme municipal del 1917, a instàncies de la Generalitat, sense discrepàncies remarcables, amb l'excepció del desacord amb l'Ajuntament de Sant Fruitós per una línia que va del riu a Viladordis.

Les actes de delimitació amb Sant Salvador de Guardiola, Sant Joan de Vilatorrada i Castellgalí ja estan signades.

Precisament en la frontera amb Castellgalí es va trobar una fita que no estava contemplada i això va obligar a renumerar la resta. Concretament es va reconèixer físicament una nova fita que estava ubicada i no s'havia trobat fins ara entre les fites 7 i 8, a prop dels Comptals. Això vol dir que es van haver de renumerar totes les fites. Es van reconèixer les coordenades reals i la resta de fites que tenien coordenades teòriques. Finalment es va fer un reajust de les fites 2 i 3 per ajustar-les al marge dret de la riera de Guardiola, tal com ja pretenia la darrera acta, que era del 1917. Això no suposa cap canvi substancial de la línia de terme.

Expedient d'alteració

Amb Sant Salvador de Guardiola es va procedir a fixar les coordenades i a comprovar l'existència de la totalitat de les fites. Cal destacar que hi ha un acord entre els ajuntaments per iniciar un expedient d'alteració de terme pel punt d'encontre de la urbanització del Genovès per adequar la urbanització en alguna de les parcel·les que cau enmig dels dos termes.

Arribat el moment, els municipis acorden iniciar l'expedient, que és bastant més complex i s'ha de fer de manera independent a la delimitació que s'ha fet ara.

Quant a Sant Joan, es reconeixen les coordenades reals d'un seguit de fites i les teòriques de la resta. A les 9 i 10, que corresponen als extrems oest i est, respectivament, es recull l'alteració feta el 2009 del terme de Sant Joan per adequar les fites. Es reconeix també la posició d'una nova fita, l'11, que és la que suposa un punt d'inflexió a l'altura de la casa Bonaplata i quan el terme municipal passa del Cardener i salta de banda. Es reconeix aquesta posició, ja que no estava fixada aquesta fita.

En el ple d'abril del 2013 es van aprovar les actes de les operacions amb Rajadell, Fonollosa i Sant Vicenç de Castellet. Els treballs realitzats mostren un acord total amb la proposta elaborada pels tècnics de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Els treballs es porten a terme mitjançant comissions de delimitació integrades per representants de l'Institut Cartogràfic i dels respectius municipis.

El ple de l'Ajuntament va aprovar el setembre del 2012 l'inici de l'expedient de delimitació del terme de Manresa, en el marc de l'execució del mapa municipal i comarcal de Catalunya, impulsat per la Generalitat, i va designar els membres de la comissió municipal de delimitació.