La llibreta d'estalvis de l'Ajuntament de Manresa no està per a gaires alegries i un reflex d'això ho és el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Les actuacions que inclou prioritzen els temes viaris, que no són especialment cars.

Aquestes dues pàgines resumeixen projectes que Regió7 ja ha anat avançant i que tant el regidor d'Urbanisme, Ramon Bacardit, com el director del POUM, Mauro Mas, han confirmat com a bons. No hi són les actuacions que l'Ajuntament no ha explicat, com la millora dels accessos al parc de Puigterrà.

No es preveu que aquest sigui un pla general que transformi la Manresa en quinze anys. Més aviat, responent al que ja va anunciar l'equip de govern, cerca una endreça general, posant l'accent en l'estructura viària; en una entrevista a Regió7 Mas va dir que un dels problemes de Manresa és que no en té.

Si bé la voluntat era portar a aprovació inicial el POUM abans de l'estiu, com es va fer l'any passat amb el pla d'avanç, no ha estat possible. La intenció, ha explicat Bacardit, és que el mes vinent tots els grups de l'oposició tinguin a les mans el document per, a partir d'aquí, poder-lo portar a aprovació inicial al ple municipal de l'octubre o novembre. La previsió donada per l'Ajuntament quan va presentar l'equip redactor del POUM era que aquesta part quedés enllestida aquest 2014.

Un Congost potenciat

Dels 25 punts que recullen aquestes pàgines n'hi ha la meitat que corresponen a temes viaris per gua- nyar fluïdesa i relligar millora la ciutat. És el cas del del nou pont -ja previst en el pla general del 1997- que enllaci la carretera de Cardona amb el Congost. En aquesta mateixa zona destaca l'eliminació del trànsit al tram de carretera entre el pont del Congost i l'alçada del Pont Nou, que esdevé una prolongació de la zona esportiva. També hi ha fer realitat l'avinguda de l'Esport -prevista en un pla parcial aprovat el 2005-, un nou vial que enllaçarà amb l'eix Transversal i permetrà arribar a una nova estació de la Renfe a la zona del Congost, i a un nou edifici multiusos al polígon del Pont Nou. A més a més, es crea un nou vial que lligui el carrer de la Lemmerz amb la nova avinguda.