Les pluges d'aquest estiu han contribuït a millorar la situació, però no eviten que aquest 2014 sigui un dels més secs a Manresa. Cal remuntar-se fins al 2006 per trobar un inici d'any amb menys precipitacions que enguany.

Des del 21 de juny fins a ahir, a Manresa han caigut 54,3 litres per metre quadrat. És una quarta part del que ha plogut en tot el 2014: 218. L'any passat, en la mateixa data, la pluja acumulada a la ciutat estava el 50% per sobre i arribava als 329 litres per metre quadrat. També havia plogut més en les campanyes anteriors on, de mitjana, en la mateixa data ja s'havia superat el llindar dels 300 litres per metre quadrat. Cal anar fins al 2006, que va acabar sent l'any menys plujós des del 1988 a la ciutat, per trobar uns primers mesos tan secs. Llavors, el dia 3 d'agost, la pluja acumulada era de 181 litres per metre quadrat.

El fet que hagi plogut tan poc durant els primers mesos de l'any ha contribuït al fet que, sense necessitat de batre cap rècord -només cal remuntar-se a dos anys enrere per trobar un mes de juliol més plujós que aquest-, les pluges dels darrers 43 dies suposin una quarta part de tot el que ha plogut aquest 2014.

Entre el 21 de juny i ahir, a Manresa s'han comptabilitzat onze dies de pluja, sis al juliol, mes en què han caigut 35,3 litres per metre quadrat. Sí que és cert que, d'acord amb el recull de precipitacions del Camp d'Aprenentatge del Bages -que es remunta al 1916- aquest juliol ha plogut més que la mitjana del darrer segle (26,62 litres per metre quadrat) a Manresa. No obstant això, cal assenyalar que a excepció de quatre campanyes -2008, 2007, 2005 i 2004-, en la darrera dècada ha estat un habitual batre aquest registre.

Tant a Manresa com a la resta de la comarca del Bages -especialment la zona sud-, les precipitacions d'aquest juliol estan molt per sota del que ha viscut la resta de la Catalunya Central. Els observatoris de les comarques centrals (incloent-hi els del MeteoCat i del Meteoclimàtic) mostren com hi ha municipis a les comarques del Berguedà, l'Anoia, el Solsonès i el Baix Llobregat Nord, on durant el mateix mes de juliol les precipitacions han deixat anar fins a quatre vegades la quantitat d'aigua que ha caigut a Manresa. És el cas de municipis com Berga (156,5 l/m2). També destaquen els 194,7 al Port del Comte, els 104 a Bagà, els 84 a Masquefa, els 79,9 a Piera o els 73,2 d'Esparreguera. Per contra, al Bages sud, els pluviòmetres de Castellbell i el Vilar i Monistrol de Montserrat han comptabilitzat menys pluja que Manresa, amb 22,6 i 25,2 litres per metre quadrat, respectivament. En canvi, al Bages nord s'han superat els registres. A Cardona el juliol ha plogut més del que ho ha fet a Manresa des de començament d'estiu (55,1 l/m2), mentre que a Súria les precipitacions d'un mes (74 l/m2) són una tercera part del que ha plogut a la capital del Bages aquest any.