La construcció va ser difícil, però l'entrada en ple funcionament ho està sent encara molt més. En els dotze anys que fa des de la seva inauguració, al cementiri islàmic de Manresa tan sols tres de les tombes per a adults han quedat ocupades. Per les veus de la comunitat islàmica i les funeràries locals la raó és ben senzilla: encara que els nouvinguts facin vida aquí, el seu repòs final ha de ser a la seva terra d'origen, ben a prop dels seus familiars.

La resta d'espais habilitats fins a arribar a la trentena de sepultures disponibles estan majoritàriament buits, exceptuant algunes tombes on reposen les restes de fetus, o nadons finats al poc d'haver nascut.

Per a Alí Yakhlef, de l'Associació Cultural Islàmica, l'explicació als recels a ser enterrat aquí és ben senzilla. "És una decisió de les famílies, que prefereixen tenir els seus difunts enterrats al Marroc amb els seus avantpassats, així els poden anar a visitar sempre que vulguin, mentre que si estan enterrats fora, no poden", explica.