Finalment no hi haurà amnistia per als arbres centenaris que poblen el turó Mount Manresa, al districte novaiorquès de Staten Island. Després de mesos de mobilitzacions veïnals per tal de salvar la flora d'aquest espai, l'empresa propietària de la finca, la immobiliària Savo Brothers, ha anunciat l'entrada imminent de les excavadores en aquesta propietat.

A final del mes passat, l'empresa va fer oficial que havia rebut els permisos necessaris per tal d'engegar les tasques per aplanar el turó. L'espai havia estat protegit pel seu valor natural i monumental per l'Ajuntament novaiorquès, però aquesta protecció va ser eliminada a final d'abril, i així es va donar via lliure a la constructora. Superat aquest tràmit burocràtic, doncs, s'espera que les obres comencin en qualsevol moment.

Juntament amb els arbres -alguns dels quals es calcula que poden tenir entre 300 i 400 anys?-, els plans de remodelació de Savo Brothers inclouen també l'enderrocament de l'antiga casa d'exercicis espirituals dels jesuïtes a la ciutat així com de les capelles que conformaven aquest centre de culte religiós. Una de les primeres transformacions va ser la retirada de la campana i les imatges del Sagrat Cor i la Mare de Déu per part dels transportistes de la immobiliària. Un gest que alguns sectors van qualificar de provocació, ja que es va iniciar el desmantellament de la capella el dia 31 de juliol del 2013, precisament el dia de la festa de Sant Ignasi. En el seu lloc, la companyia preveu aixecar-hi 250 nous habitatges.

Aquest pas, doncs, sembla posar el punt final a un serial que es va iniciar a principi de l'estiu passat, quan la comunitat jesuïta de Nova York va tancar un acord de venda amb Savo Brothers pels terrenys a canvi d'uns 16 milions de dòlars. Una venda esperonada per la difícil situació econòmica de la divisió local de l'orde religiós.

La notícia de la venda de la finca a la constructora va despertar un moviment de rebuig format per veïns i fidels que demanaven que se salvés el lloc, tant per motius arquitectònics com de patrimoni natural. Durant prop d'un any, el moviment Save Mount Manresa ha dut a terme diverses accions per recollir fons i signatures demanant aturar el projecte; uns esforços que ara queden en dubte, tot esperant un desenllaç.