S

ierra Leone és un dels països més afectats pel brot d'Ebola que ha causat un miler de morts i centenars d'infectats a a l'oest d'Àfrica. Fins l'any passat la Fundació Althaia de Manresa, a través de l'hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues, va dur a terme un projecte de col·laboració amb un hospital del país, el de Medessenh, que és a l'interior del país. Tot i que aquest projecte ja va finalitzar, hi mantenen el contacte.

La traumatòloga de la Fundació Althaia Dolors Rosinés és un dels metges d'Althaia que va visitar l'hospital el 2007 per participar en el projecte de cooperació. Era un país devastat per la guerra civil que té una "sanitat molt precària, molt bàsica. Sense ajuda externa no podran fer gaires coses", explica.

Recorda que no hi havia electricitat ni aigua corrent, i que per arribar a l'hospital s'havia d'anar per pistes impracticables, sobretot en època de pluja. "Era difícil arribar-hi". La pobresa extrema de la població és un altre dels trets característics del país i de la zona on hi van anar professionals d'Althaia a treballar i fer formació. "Ara es començava a fer alguna cosa, però m'imagino que tot anirà enrere perquè, segons expliquen, el transport és més deficient del que era, hi ha diferents zones aïllades i la gent no es mou, no tan sols per les pluges. Anirà enrere".

A Medessenh "de moment estan tranquils", explica Rosinés, "tot i que van tenir un cas sospitós d'Ebola que va donar positiu i que es va derivar a Kenema", que és una de les principals poblacions del país. En aquesta ciutat hi ha un hospital en règim d'aïllament per tractar les persones que tenen el virus. Al centre assistencial de Medessenh, "que és bàsic i rural", han habilitat un graner que hi havia dins el recinte hospitalari però que queda apartat per ingressar-hi les persones amb símptomes de tenir l'Ebola.