L'aprovació per part del govern espanyol de la llei orgànica que modifica l'aplicació de la justícia universal no ha comportat, fins ara, que el cas del genocidi rwandès, que també intenta aclarir l'assassinat de la infermera manresana Flors Sirera, s'hagi arxivat.

Malgrat que l'Audiència Nacional ha arxivat la causa pel presumpte genocidi al Tibet i la de la persecució als seguidors del grup Falun Gong a la Xina, perquè després de la reforma de la justícia universal aprovada al març no es compleixen els requisits per investigar aquests temes, el cas Flors Sirera continua obert.

Prova d'això és que el jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional ha remès una comissió rogatòria internacional a Rwanda via ministeri de Justícia espanyol (traduïda oficialment a l'anglès), demanant formalment per tercera vegada a les autoritats de Kigali si van obrir investigació judicial per la mort de 5 víctimes espanyoles a Rwanda, entre elles els catalans Flors Sirera i Quim Vallmajó. Una comissió rogatòria internacional és una comunicació oficial que un jutge o tribunal adreça a una autoritat judicial estrangera per tal que aquesta exe-cuti un acte d'instrucció o practiqui una altra diligència. Cal dir que l'Audiència Nacional ja havia adreçat dues comissions rogatòries a la justícia de Rwanda anteriorment i no en va obtenir resposta.

El pas fet per l'Audiència Nacional, però, posa de manifest que la causa no està arxivada i se segueixen fent accions jurisdiccionals fins i tot després d'aprovada la modificació de la llei de la justícia universal i de les resolucions sobre el Tibet.