La Festa Major de Manresa d'enguany tindrà uns convidats d'excepció i molta alçada: Jaume I i Violant d'Hongria. Són els gegants de la ciutat de Barcelona, que juntament amb l'àliga, el símbol més elevat de la imatgeria festiva de la capital catalana, ja han fet parada i fonda a la ciutat.

Alts i majestuosos, els gegants de Barcelona i l'àliga es poden veure des d'ahir al Museu Comarcal de Manresa, on excepcionalment fan companyia als gegants i nans de la ciutat, les figures originals que reposen en un dels vestíbuls de l'edifici del museu.

Més corpulents

Els de Barcelona i Manresa estan cara a cara. Els primers són més corpulents i, tot i les semblances amb els de Manresa hi ha detalls que els fan diferents, no tan sols les fesomies. Així per exemple Violant d'Hongria porta un mirall en una mà i un ram de flors a l'altra. La geganta de Manresa un mocador i un ram de lliris. Jaume I porta una maça amb un drac al capdamunt, i a l'altra mà la bola del món amb un vaixell que hi navega. El de Manresa, una maça més senzilla i una bola amb una creu. Tots dos duen espases i porten corona.

La presència de gegants a Barcelona està documentada des del 1424. Les actuals figures són del 1929.

Per més informació sobre la Festa Major de Manresa consulta l'especial: programació, notícies, fotos...