S

orpresos perquè encara existeixin refugis antiaeris a Manresa. I sorpresos també per les seves dimensions i bona conservació en el cas del que hi ha sota l'escola Renaixença. Aquesta era la percepció que es van endur les més de 600 persones que ahir van participar en les visites a la Manresa Desconeguda.

La proposta de conèixer construïts durant la guerra civil a Manresa va generar tanta expectació que a la plaça Europa es van formar llargues cues per accedir al que hi ha sota el turó del Puigmercadal. Es van arribar a formar fileres que després d'una giragonsa a la mateixa plaça arribava fins a la Muralla. Les visites van començar abans de l'hora prevista, les 6 de la tarda, perquè ja hi havia molta gent esperant, i els últims visitants hi van entrar passades les 9 del vespre, quan s'haurien d'haver acabat a les 8.

El recorregut convidava a visitar el refugi de l'esmentada plaça Europa, el de Sant Domènec i el del Renaixença. A Manresa, però, n'hi havia molts més, com el de l'estació de Viladordis dels Catalans, on cabien més de mil persones.

Joaquim Aloy, que rebia els visitants a la plaça Europa, explicava que Manresa va ser pionera a Catalunya en la construcció de refugis i en la defensa de la població civil malgrat els problemes econòmics, l'escassetat de material i de mà d'obra. "Un altre problema al qual es va haver de fer front va ser la indiferència de la població. Mai no es van arribar a creure que bombardejarien la ciutat". Això explicaria que el primer bombardeig franquista a Manresa, el 2 de desembre del 1938, causés 33 morts. El segon, el 19 de gener del 1939, en va provocar 5. A Catalunya els bombardejos van fer més de 5.000 morts.