El saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa s'ha omplert aquest migdia per escoltar les paraules de la dissenyadora Miriam Ponsa, pregonera de la Festa Major d'enguany. La manresana ha fet un pregó reivindicatiu i abocat als sentiments, a l'entorn dels conceptes d'«imaginació» i «creativitat», els mateixos que menen la seva carrera professional i que considera fonamentals per guiar la trajectòria vital de les persones, així com també la societat en general.

No posar límits a la creativitat i transgredir, ha defensat, «és el que ens fa sentir lliures». Una idea que també ha lligat amb el concepte de ciutat, tot referint-se a Manresa. «Intento aplicar aquesta mirada a la meva ciutat».

«M'agradaria que Manresa fos una ciutat per a les persones, amb més espais públics, amb més cura amb el medi ambient, amb més compromís amb la mobilitat, amb menys desigualtats, millors serveis públics, educatius i sanitaris, més seguretat i més participació de la ciutadania en els assumptes públics. Una ciutat per a tothom», ha afirmat la manresana. Per fer possible «un model de convivència, cohesió i qualitat de vida», ha argumentat Ponsa, cal determinació i compromís i no tenir por al fracàs.

La pregonera ha volgut retre també homenatge a les seves arrels locals i molt especialment a la seva besàvia, qui regentava la fàbrica tèxtil ubicada on la dissenyadora té actualment el seu taller. Ponsa ha articulat el seu discurs fent un paral·lisme amb els reptes professionals als quals s'enfronta dia a dia i ha remarcat que els valors esmentats en el pregó és el que la fan sentir «realitzada» i «lliure».

Després de la intervenció de la dissenyadora manresana, ha pres la paraula l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. En una intervenció

breu, Junyent ha recollit les idees de la pregonera en referència a treballar per un nou model de ciutat alhora que ha convidat als ciutadans perquè la capital del Bages esdevingui una localitat 'innovadora, emprenedora i oberta' a les noves realitats. Un model que ha definit com a ciutat 'desacomplexada'.

L'acte de lectura del pregó l'ha clos l'actuació de l'Orfeó Manresà interpretant les peces 'L'Emigrant' i 'Els degotalls' en solitari i, posteriorment, 'Els Segadors', amb la col·laboració del públic assistent.

La cinquena dona

Miriam Ponsa és la cinquena dona pregonera des de l´any 1980 quan es va establir aquest acte institucional amb motiu de la festa. Marta Mata (1980), Victòria Camps (1996), Assumpta Bailac (2006) i Eva Bach (2013) han estat les altres quatre dones que també han fet el pregó de Festa Major de Manresa.