Qui vindrà a Manresa? Què hi vindran a fer?". Aquesta era la pregunta que molta gent formulava a la parella formada pels manresans Carles Trujillo i Ester Bach i la mare del primer, Vicenta Puig, quan van decidir muntar un pis turístic a l'immoble de la família del carrer Balmes de Manresa. No van fer cas a les advertències i ara farà un any que l'apartament rep turistes, sobretot francesos que trien la centralitat de Manresa per conèixer Catalunya.

Es tracta de l'única família que té registrat i legalitzat un pis turístic a la ciutat. La idea se'ls va ocórrer perquè ells mateixos utilitzen aquest sistema per viatjar i perquè anteriorment havien llogat un altre pis que hi ha a l'immoble i l'experiència no va ser positiva. "La gent se'ns tirava enrere", recorda Bach, "però nosaltres hi crèiem i hi confiem".

L'habitatge està moblat i i equipat, tal com exigeix la normativa dels pisos turístics. A l'entrada hi ha una mena de rebedor amb un sofà-llit i de seguida es va a parar al menjador-cuina. Més enllà hi ha dues habitacions i un bany. Tot és nou. Té una capacitat per a sis persones. Disposa de garatge i el preu és de 70 euros per nit, amb un mínim de dues nits. Es troba en webs especialitzades.

Famílies franceses, potser perquè estan més avesades a utilitzar aquest sistema, són les que més han llogat el pis. Trujillo i Bach expliquen que trien Manresa per la seva centralitat. "Des d'aquí poden anar a la muntanya, a la platja, a Barcelona. Per fer un tast de Catalunya, Manresa és un bon lloc".