La Festa Major de Manresa tindrà enguany una Nit Mediterrània. Serà diumenge (23 h), a la plaça Sant Domènec, just després de la celebració del tradicional castell de focs, i inclourà les actuacions de dues formacions d´arrel que proposen música festiva: Balcony Players, banda d´Amsterdam amb la seva música gypsy-klezmer, i Tandarica Bastard Orkestar, músics del Camp de Tarragona amb un estil balcànic molt ballable.

La proposta de la Nit Mediterrània és una iniciativa de l´Ajuntament manresà que té el suport de la Fira Mediterrània, que en- guany de celebrarà del 9 al 12 d´octubre. El director artístic del certamen, David Ibáñez, ha assegurat que «estem molt agraïts que s´hagi decidit dedicar una nit a la música d´arrel». La programació s´ha consensuat i, segons Ibáñez, els grups escollits encaixen «molt bé en el perfil de formacions que acollim a la Fira Mediterrània. Ens sentim molt còmodes amb aquesta proposta de col·laboració».

Balcony Players és un grup multinacional que inclou membres dels Països Baixos, Bèlgica, Perú i Nova Orleans, als Estats Units. La seva música combina les influències de les seves cultures diverses amb una barreja gitana i de música tradicional jueva. Creen un so ric i acolorit que és perfecte per al ball. En l´actualitat, la banda, que deu el seu nom al fet que realment van començar a fer concerts al seu balcó, és compon de cinc membres: Moniek de Leeuw (violí, veu), Luca Susti (bateria, veu), Ilse Roskam (acordió, veu), Johan de Pue (guitarra, veu) i Martin Masakowski (contrabaix, veu). Estan fent una gira que també els durà a Tortosa, Madrid, Sant Sadurní d´Anoia i Reus.

Tandarica Bastard Orkestar, la segona formació de la nit, prové del Camp de Tarragona i té l´origen en la factoria Tandarica Orkestar, formació coneguda per les seves propostes de carrer. Liderada per la part musical de la companyia aposta per concentrar l´espectacle a l´escenari i oferir un repertori balcànic molt ballable. Roger Conesa (saxos), Samuel García (violí i trompeta), David Rincón (percussions), Dani Catena (bateria), Jorge Varela (teclats i acordió), Toni Chisvert (tuba) i David Sancho (veu i altres) aporten actitud de rock´n´roll a partir dels temes més salvatges d´artistes com Dejan Petrovic, Shantel, Goran Bregovic, Mahala Rai Banda o la No Smoking Orchestra, entre d´altres. La seva actuació següent serà a les festes de Santa Tecla de Tarragona.