Montserrat Hermoso, la dona de 48 anys que feia tres mesos que subsistia en un pis de lloguer sense llum ni aigua, va ser desnonada ahir per ordre judicial i si no s'ha quedat al carrer és perquè la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme li ha ofert un pis del bloc que té ocupat al barri manresà de la Parada.

Hermoso s'havia passat la nit traient coses del pis amb l'ajut d'un usuari -com ella- del menjador social municipal. Estava cansada, amb les mans que li tremolaven però envoltada per una quinzena d'activistes de la PAHC. Quan van arribar els representants del jutjat i de la propietat -feia mesos que no pagava el lloguer- acompanyats per un manyà per canviar el pany del pis els de la PAHC van ironitzar sobre dues coses: la primera que aquella escena es produís en un municipi declarat lliure de desnonaments pel ple municipal -el gener del 2013- i que executors del desnonament haguessin arribat en taxi.

Hermoso va lliurar les claus mentre els antidesnonaments no s'hi oposaven perquè era un pis del carrer Alcalde Armengou d'un particular que podia tenir necessitat del lloguer.

El desnonament s'havia d'haver produït fa 2 mesos i havia estat ajornat pel jutjat per donar-li temps de coll per trobar una solució. Durant aquest temps, explica Hermoso, ha continuat buscant feina sense èxit i els serveis socials municipals li estan tramitant una Pirmi -prestació econòmica de la renda mínima d'inserció- que encara no ha arribat.

Hermoso està separada, i l'abril passat se li va acabar l'atur. Des d'aleshores no ha pagat l´arrendament, i tampoc el de vuit mesos més perquè diu que la paga de 426 euros que rebia no li arribava per a tot.

Explica que des del mes de juny tampoc tenia aigua ni llum. Els hi van tallar, de forma que ha hagut d'utilitzar espelmes per moure´s pel pis i l'aigua l'ha anat a buscar a la font més propera i s'ha hagut d'espavilar.

L'avís del jutjat remarcava que s'havia d'endur totes les seves pertinences del pis perquè en cas contrari es considerarien «béns abandonats».