El sindicat CCOO ha fet aquest dijous una radiografia de la situació socioeconòmica a Manresa i, per extensió, a la tota la comarca del Bages. El secretari general de la intercomarcal a la Catalunya Central, Enrique Rodríguez, ha explicat que el moment polític i electoral "fa que s'amagui la situació econòmica real" i ha afirmat que és especialment greu a Manresa, amb una taxa del 17,5% d'atur. Segons ell, la lacra més gran és l'atur de llarga durada, que afecta al 34% dels aturats. A més, Rodríguez ha denunciat que el 48,6% dels aturats no cobra cap tipus de prestació. En el cas de les dones majors de 45 anys la situació s'agreuja, així com també amb els joves.

El secretari general de la intercomarcal a la Catalunya Central, Enrique Rodríguez, ha denunciat que l'atur de llarga durada és una "autèntica lacra" al territori, que és especialment greu en els casos de les dones i els joves. De fet, Rodríguez ha afirmat que ens troben en un estadi "que ja s'havia viscut en l'època franquista amb temes que afecten a les dones com la llei de l'avortament".

Les dades que ha presentat CCOO demostren que des del 2008 Manresa ha perdut 6.098 assalariat (24,2%) i 874 autònoms (16,3%). Pel que fa al sector industrial la pèrdua ha estat més significativa amb una reducció del 39 i el 18% respectivament. L'atur de llarga durada afecta al 34,2% dels aturats i, segons el sindicat, la conseqüència és que "la taxa de cobertura només cobreixi el 51,4% dels aturats".

Per sectors econòmics, el 62% dels aturats de la capital del Bages són del sector serveis i el 15% del sector industrial. El sector de la construcció té un decreixement anual del 12% i l'industrial d'un 3,4%. Pel que fa als grups d'edat, els majors de 45 anys tenen el 47% del total d'aturats, mentre que el perfil més jove experimenta un increment anual d'aturats del 29%. Les dones també presenten una taxa d'atur més elevada (del18,2%), mentre que la dels homes és del 16,8%.

El sindicat CCOO també ha posat de relleu que de gener a agost de 2014 un 90% dels contractes que s'han fet són temporals, mentre que la contractació indefinida ha caigut un 47% des del 2008. Segons les seves dades, el 80% dels contractes tenen menys de tres mesos de durada i el 60% són d''obra i servei'. Dels nous contractes, el 74% corresponen al sector serveis i el 19% pel sector industrial.

Una situació similar al Berguedà

La situació a la comarca veïna del Berguedà presenta índexs similars al Bages. Es traca d'una comarca on el sector serveis té els valors més alts amb el 65,7% dels assalariats i el 61% dels autònoms. Des del 2008, la comarca ha perdut el 23% dels assalariats i el 15% dels autònoms. Pel que fa al sector industrial, la pèrdua ha estat més significativa amb un 30% i un 18% respectivament.

La taxa d'atur al Berguedà és del 14,82%, amb un decreixement anual del 11,9%. Segons les dades de CCOO, l'atur de llarga durada afecta el 36% dels aturats amb especial incidència a les dones. Pel que fa a les persones que no reben cap tipus de prestació, el sindicat la xifra en el 39,3% dels aturats.