Manresa s´ha tornat a convertir aquest matí en la capital de la seguretat viària. L´edició d´enguany de Conductàlia, organitzada per Montepio de Conductors, ha reunit 750 joves, en edat de començar a conduir, per conscienciar-los sobre els perills de la conducció irresponsable, sobre el risc de ser un vianant distret, o per donar consells sobre què cal fer si som testimonis d´un accident de trànsit, entre d´altres.

La jornada ha començat amb unes ponències, conduïdes pel periodista de TV3 Enric Oller, en què han participat professionals de diferents cossos d´emergències i seguretat, del món judicial i sanitari i fins i tot una jove que va amb cadira de rodes a causa d´un accident de trànsit i que ha explicat la seva experiència.

Els missatges han estat clars: hi ha 1,2 milions de morts arreu del món cada any a causa dels accidents i l´objectiu és arribar, l´any 2050, a zero morts per accidents. I els ponents han coincidit en què bona part d´aquest camí és a les mans dels mateixos conductors i vianants que, movent-se amb responsabilitat i essent conscients dels riscos, poden evitar la majoria d´accidents que es produeixen.

Acompanyats de vídeos i projeccions, els ponents han enfocat la problemàtica dels accidents des d´àmbits molt diferents, amb l´objectiu de fer reflexionar els joves, de conscienciar-los que tots podem ser una víctima d´accident de trànsit, i que la responsabilitat és a les mans de cadascú. S´ha parlat, entre d´altres, del risc de conduir sota els efectes de les drogues i l´alcohol, com hem d´actuar si ens trobem davant un accident de trànsit, com avisar els equips d´emergències, la vulnerabilitat dels motoristes, etc.

Després de la presentació de Joan Bertran, president del Montepio, han fet les seves intervencions Albert Jarne, tècnic d´Educació per a la mobilitat segura del Servei Català de Trànsit; Xavier Jovés, tècnic de Protecció Civil; Carles X. Muñoz Tobias, sergent de la Policia Local de Manresa; Avelí Garcia Sala, sotsinspector cap de la Àrea Regional de Trànsit Central dels Mossos d´Esquadra; Ramon Vidal Collell, sergent responsable adjunt a l´Àrea d´Operacions de la Regió d´Emergències Centre, dels Bombers de la Generalitat; Àngel Olucha, infermer Base SEM Manresa; Mireia Sanz González, monitora del programa "Game Over, no te la juguis!" de prevenció de lesions medul·lars i cerebrals, de la Fundació Institut Guttmann i víctima d´accident de trànsit; Maria Mercè Basas Bacardit, metgessa forense de l´Institut de Medicina Legal de Catalunya; i José Manuel del Amo, magistrat degà Jutjats de Manresa. Ha tancat el torn d´intervencions Rafael Olmos, del Servei Català de Trànsit.

Després de les ponències, els assistents s´han traslladat a Crist Rei on s´ha fet el simulacre d´un atropellament per ensenyar als joves com actuen els cossos sanitaris i d´emergència davant un accident, com alliberen una víctima de sota un vehicle, com mobilitzen els ferits, etc.