Manresa va estrenar el 2013 el tractament fiscal de gran ciutat -de més de 75.000 habitants- i aquesta consideració li va suposar la transferència de 2,7 milions més de l'Estat aquell any.

La ciutat, però, es troba en una situació de descens demogràfic progressiu que va acostant el nombre d'habitants a la línia dels 75.000, amb les incògnites que això suscita de cara a conservar el nivell de transferències de l'Estat.

La darrera dada coneguda del padró provisional d'habitants, a 30 de juny (pendent de confirmació de l'Institut Nacional d'Estadística), situa la població de Manresa en 75.218 persones.

Sobre la qüestió de la pèrdua de població, l'Ajuntament ha explicat que "la previsió és que l'Estat faci la revisió periòdica de la consideració de gran ciutat durant el segon semestre de 2015 amb les dades del padró tancades corresponents al 2014, i que s'aprovaran cap al febrer-març, com cada any".

Sembla lògic pensar que de la mateixa manera que va caldre que la ciutat mantingués durant anys una població superior als 75.000 habitants per rebre el tracte fiscal de gran ciutat també caldria passar anys per sota d'aquest llindar per perdre-la.

Incògnita demogràfica

I de la mateixa manera que l'evolució demogràfica es troba en un procés descendent la situació es pot capgirar per una represa de l'activitat econòmica.

El 2013, Manresa va ser inclosa dins la llista de municipis de més de 75.000 habitants que fa d'ofici el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.