A Manresa s'està decidint aquests dies la renovació pedagògica de les més de 2.000 escoles que té arreu del món la Companyia de Jesús, amb dos milions d'alumnes. Una vuitantena d'experts en pedagogia i espiritualitat ignasiana de 27 països diferents dels cinc continents, entre els quals hi ha religiosos i laics, es reuneixen durant tota la setmana a la Cova per reflexionar sobre l'educació al segle XXI.

És el primer cop que la Companyia de Jesús celebra una trobada d'aquestes característiques , "i es va pensar que el millor seria fer-la aquí a Manresa, on sant Ignasi també va fer aquesta posada a punt de la seva persona i el seu projecte vital", explica el director de la xarxa d'escoles de la companyia a Catalunya, Xavier Aragay.

Un cop amb el seminari internacional en marxa, Aragay va assegurar ahir que "vivim en un món que canvia vertiginosament a tot arreu", i per això hi ha la "voluntat de voler renovar l'educació, millorar-la" i promoure una xarxa global dels centres d'ensenyament dels jesuïtes arreu del món. En definitiva, transformar la pedagogia per facilitar un procés d'aprenentatge d'acord amb el món d'avui.

Entre les qüestions que es debatran aquests dies hi ha temes com els avenços en les neurociències, l'educació de la interioritat, l'equilibri entre l'excel·lència i l'equitat, la relació amb el medi ambient per crear una nova consciència ecològica o el compromís en la lluita per la justícia.