Bill Pelke va fer una pregunta al públic, majoritàriament estudiants, que omplia de gom a gom l'auditori de la Plana de l'Om: la pena de mort és la resposta?

Havia volat des d'Ancorage (Alaska) per formular una llarga resposta, que no és ni més ni menys que l'experiència que l'ha dut a ser un dels activistes internacionals més influents contra la pena de mort, que ahir va ser a Manresa convidat per la comunitat de Sant Egidi en un episodi més de la seva ja llarga lluita contra la pena capital.

Un mal dia, quatre alumnes de secundària de la població de Gary (Indiana) van picar a la porta de Ruth Pelke per demanar-li que els fes classe de catequesi. Quan l'àvia de Bill Pelke les va deixar entrar li van trencar un gerro cal cap i li van clavar 33 ganivetades. Després de regirar la casa només van aconseguir 10 dòlars i les claus del cotxe, amb el qual se'n van anar a l'institut per si algú volia fer un tomb amb elles. Van ser arrestades l'endemà, tres van rebre condemnes de presó i per a la considerada líder de l'assalt, Paula Cooper, la pena va ser la mort per electrocució. Bill s'estimava la seva àvia, que li havia explicat la Bíblia tant a ell de petit com als seus fills, i va considerar justa la sentència.