"Les travesses tractades amb creosota que feia trenta anys que eren a la via del tren i que, després, quan les van substituir per travesses de formigó, es va posar de moda instal·lar-les als parcs urbans, les van fer treure perquè era un material cancerigen. Ho era després de trenta anys d'estar a la intempèrie perquè el tractament és amb creosota d'hulla. Imagina't nosaltres que en mengem cada dia!".

Veïns de Valldaura raonen amb aquestes paraules per què fa 36 anys que denuncien que la convivència amb una empresa que utilitza la creosota per tractar la fusta és perjudicial per a la seva salut. Tant la UE com l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units han determinat en moments diferents que pot ser un material cancerigen. Consultat sobre això, el catedràtic d'Enginyeria Química de la Politècnica de Manresa, Xavier de las Heras, ha explicat que "no hi ha una conclusió definitiva.

La primera instància a l´Ajuntament la van presentar el 6 de novembre del 1978. La darrera, el 18 de juliol passat. Entre l´una i l´altra han transcorregut 36 anys en què els veïns que viuen a l´entorn de l´empresa Pymsa (Postes y Maderas SA), a Valldaura, que des del 2007 es diu Pymsaforest SL, fruit de l´acord amb Santasusana SA, no han obtingut cap resposta satisfactòria.

Els veïns, dels carrers de Jorbetes, Santa Agnès, Mossèn Vall i Bruc, majoritàriament, afirmen que se senten desemparats. No demanen que l´empresa tanqui, però sí que faci millores per no haver-la de patir dia rere dia, any rere any; i que qui té jurisdicció per obligar-la a fer-ho, sigui més expeditiu del que ha estat fins ara.

Pymsaforest és al carrer del Bruc, 36 de Manresa i treballa en la fabricació i comercialització de pals de fusta tractats amb creosota i sals hidrosolubles. Davant les queixes del veïns, Regió7 s´hi va posar en contacte per recollir-ne la versió, però no va obtenir resposta.