El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat aquest dilluns que la primera fase del procés de fusió dels sis grans centres tecnològics catalans finalitzarà el primer trimestre de 2015. El nou centre, sota el paraigua de la fundació Alira, estarà integrat inicialment per Barcelona Digital, Ascamm, Cetemmsa i el CTM, i gradualment s'hi incorporarà Barcelona Media i Leitat. Puig ha inaugurat les noves instal·lacions del CTM de Manresa, de més de 8.000 metres quadrats, i ha destacat que l'objectiu de la fusió és "guanyar dimensió, evitar duplicitats i millorar l'eficiència", però "en cap cas anirà en detriment de la direcció operativa dels centres i de les seves especialitats tècniques".

La primera pedra de les noves instal·lacions del CTM va col·locar-se el 13 de juliol de 2011 amb un pressupost d'11 MEUR i l'objectiu era inaugurar-les a principis del 2013. Amb tot, segons ha reconegut l'alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació, Valentí Junyent, ha estat un procés "llarg i difícil". Un dels principals esculls ha estat finançar els 2 MEUR de deute que tenien diferents administracions amb el centre per poder pagar la finalització de l'obra. Junyent, però, ha assegurat que finalment "s'ha pogut aconseguir el finançament necessari" i "ja està tot lligat perquè a principis del 2015 l'empresa pugui cobrar".

El CTM és un dels sis centres tecnològics que integren la xarxa Tecnio i que el mes d'octubre passat van fer el primer pas, amb la signatura d'un conveni, per integrar-se en un nou ens anomenat Alira. Puig ha anunciat aquest dilluns que la primera part de la fusió es farà efectiva el primer trimestre de 2015 amb la integració de quatre dels centres: Barcelona Digital, Ascamm, Cetemmsa i el CTM. Els dos restants, Barcelona Media i Leitat, s'aniran incorporant progressivament al nou ens en un procés "dilatat". Segons Puig, però, es tracta en aquests moments d'un procés "irreversible".

De fet, el conseller d'Empresa i Ocupació creu que aquesta fusió pretén "guanyar dimensió per evitar duplicitats, millorar l'eficàcia i eficiència dels sistemes de transferència tecnològica, sondejar millor els recursos i clarificar les especificitats sectorials i territorials de la indústria". Per aconseguir-ho, ha dit Puig, "requereix d'una direcció global compartida", però ha especificitat que "això no va en detriment de la direcció operativa de cada centre, de les seves especialitats tècniques i dels consells assessors territorials".

Amb la integració, que no culminarà del tot fins al 2016, la Generalitat ja s'ha compromès a incrementar els recursos públics a la futura Alira. Dels 10 milions d'euros que es reparteixen aquest any, s'incrementarà fins els 15 MEUR l'any que ve i els 20 milions el 2016, segons va anunciar el conseller Puig en la signatura del conveni de fusió. Actualment, els sis centres tecnològics facturen prop de 60 milions d'euros en projectes d'innovació en cadascun dels seus àmbits sectorials i l'objectiu és arribar als 100 milions el 2016 i multiplicar per quatre la xifra el 2020.

En el seu discurs, Puig també ha afirmat que d'aquí a un temps "podrem analitzar el 2014 com l'any de l'inici de la recuperació econòmica d'una manera clara i decidida" i, segons ell, "ho hem de dir amb prudència i no tant escepticisme". "Encara no tothom nota la recuperació i és profunda la ferida i la fractura de la crisi que hem viscut" però "tenim un motiu d'esperança que les dificultats s'estan superant", ha apuntat el conseller.