Set adults -cinc homes i dues dones- i un infant van estrenar, ahir a la tarda, el servei de dutxes per a persones pobres instal·lat a l'antiga casa de les germanetes dels pobres, amb entrada pel carrer dels Caputxins. Demà tornarà a obrir amb el mateix horari, entre les 4 i les 6 de la tarda.

La primera persona que va utilitzar les instal·lacions va ser un noi algerià que viu d'okupa en un habitatge i que, fins ara, es dutxava al local de l'Associació Cultural Argentina de Manresa, que li obria un cop a la setmana. A les 4 ja hi eren, esperant-se, ell i dos nois més. Tot seguit va arribar una dona amb el seu fill i al cap de poca estona els altres tres adults.

Paco Gea, adjunt a la direcció de la Fundació Germà Tomàs Canet de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, que va comprar la casa a les germanetes dels pobres el 2013 per destinar-la a projectes socials, explicava al matí, mentre alguns voluntaris repassaven els darrers detalls per deixar l'espai a punt, que Aigües de Manresa no els cobra el consum d'aigua, només conceptes com la quota de servei, la qual cosa els representa "un estalvi de l'entorn del 65%". Per fer-ho han posat un comptador només per a les dutxes.

Una trentena de voluntaris

Testos amb espígol, cartells amb una grafia imitant les gotes d'aigua per indicar cada espai (rober, recepció, sala d'espera...) realitzats per una voluntària de la Fundació Rosa Oriol, que ha pagat les dutxes amb CaixaBanc, i uns espais nous de trinca, austers però fets amb gust, van donar la benvinguda als primers usuaris. Això i una desena de voluntaris de la Fundació Rosa Oriol i de la Fundació Germà Tomàs Canet, que paga el manteniment de la casa i ha sufragat una petita part de les dutxes, aclaria Gea. En total, hi ha una trentena de voluntaris, que es repartiran en grups dimarts i dijous. A més, hi ha tres joves contractats per la Fundació Tomàs Canet -que gestiona la casa- mitjançant programes d'inclusió social, que es cuiden del manteniment de l'edifici i han fet una formació específica per saber com fer neteges col·lectives. Aquests nois són els que s'encarregaran de deixar cada dimarts i dijous les instal·lacions a punt per al proper ús.