58 pisos, només 16 dels quals estan habitats legalment. La resta, o gairebé, estan ocupats. Dels veïns que paguen lloguer (que va dels 2 euros i escaig al mes als 5 i escaig) la més jove té 72 anys. Aquest és el retrat de la Guia de Manresa, que molta gent desconeix. Per no haver-hi no hi ha ni una línia del bus urbà que hi arribi. És el barri que a final dels anys 40 i començament dels 50 del segle passat va aixecar la Renfe per a les famílies dels ferroviaris, i que el nou pla general preveu convertir en un parc. Un barri en via morta.

La Guia, però, també és un lloc privilegiat. Des de pocs indrets de Manresa es pot contemplar la façana sud de la Seu amb una perspectiva tan bona, ni tot el sector de Santa Clara. Està envoltat de natura i la seva banda sonora és el silenci, amb algun lladruc i miol de tant en tant. Els dos blocs de pisos conviuen amb la capella, el casal social, la pista poliesportiva, un cobert per estendre la roba, una caseta que feia de botiga i alguns bancs repartits aquí i allà.

Als 17 anys, en fa 31, el manresà Ramon Viñeglas es va fer càrrec amb el seu pare de la botiga de queviures de la Guia. "Aleshores el barri estava ple. El diumenge la botiga fins i tot es convertia en un bar i venien els més joves a fer el vermut i la xerrada". Va tancar al cap de poc, quan les grans superfícies comercials van robar la clientela al comerç de barri. Aleshores, la va convertir en local d'assaig. Explica que hi han passat una trentena de grups i ara hi assagen els dos on ell toca la bateria, Nakki i Malastrugança. Alguna tarda, quan el sol escalfa els bancs que hi ha al porxo de la caseta, hi troba assegudes quatre o cinc iaies que, lluny de marxar quan ell comença a tocar la bateria, continuen allà.

El barri del "moco"

Viñeglas recorda que els anys 60 la Guia era coneguda com el barri del "moco" pel color verd de les cases, que les queixes dels veïns van aconseguir fer canviar per un marró més agradable a la vista, sobretot tenint en compte que, entrant a Manresa pel Pont Vell, els dos blocs de pisos són un dels telons d'entrada.