El 31 de desembre del 2015 és la data límit perquè l'empresa Pymsaforest marxi del solar que ocupa al carrer del Bruc, al barri de Valldaura. Així ho fixa una sentència del 10 de novembre del 2009. Aquesta sentència, segons fonts judicials consultades, estableix que l'empresa pot marxar voluntàriament o que, en cas contrari, l'arrendador pot sol·licitar que es faci efectiva la sentència mitjançant una demanda d'execució al jutjat.

Una tercera possibilitat, més improbable que les dues anteriors -la marxa voluntària o la marxa via demanda d'execució de la sentència al jutjat- és que les dues parts es posin d'acord per renovar contracte. És improbable, però no impossible, tenint en compte que es van trobar al jutjat justament per fixar el dia que l'arrendatària havia de marxar.

Possible cancerigen

Pymsaforest, empresa que, entre d'altres, centra la seva activitat en el tractament de la fusta amb creosota i sals hidrosolubles, fa anys que té els veïns del seu entorn revoltats per les molèsties que denuncien que els causa, començant pel soroll i acabant per les pudors i pel temor pels efectes en la seva salut de les emanacions dels compostos químics que utilitza per tractar la fusta. La creosota és considerada un probable cancerigen humà i el 2003 la Unió Europea en va prohibir l'ús "en qualsevol obra que estigui en contacte directe amb la població".

La primera queixa presentada pels veïns a l'Ajuntament és del 1978. La darrera, del juliol passat.

La sentència del 2009 és fruit d'un judici celebrat a instàncies de Profin Immobles SL, immobiliària que era al carrer d'Àngel Guimerà número 78 de Manresa però que hauria fet fallida fruit de la bombolla immobiliària (actualment, en aquest local hi ha RB Gestió Immobiliària, que aquest diari no ha pogut escatir si hi té cap relació). L'altra part del judici era Postes y Maderas SA (Pymsa, que el 2007 es va registrar com a Pymsaforest, fruit de l'acord entre Pymsa i Santasusana SA).