La condemna era de 60 anys. En va ser ingressat 17 pel cas d'assassinat a Joana Garrucho. L'any passat el van tornar a detenir. Aquest cop per un cas d'estafa. Francisco Javier Amaya González, l'autor material de l'assassinat, al final de l'any 1994, de l'encarregada del MacDonald's de Manresa ja era al carrer quan no havia ni complert una quarta part de la condemna, segons va publicar ahir La Vanguardia.

Fonts properes a la família narren a Regió7 que els germans i els pares es van assabentar de la posada en llibertat d'Amaya per la Policia Nacional. Els hi haurien comunicat que el 2 d'abril del 2013 havia sortit de la presó pel cas d'assassinat. Posteriorment, però, va ser detingut un altra vegada el juny de l'any passat. Aquest cop per un cas d'estafa.

La família ha sabut de l'actual situació d'Amaya perquè una inspectora de la policia en va veure una fitxa policial. Tot i el pas dels anys, el va reconèixer. En declaracions a La Vanguardia, la germana, Carmen Garrucho, expressa la seva indignació perquè l'autor de l'assassinat només ha complert una petita part de la condemna. A més, considera que algú els hauria d'haver avisat. "Imagini's si me'l trobo pel carrer", exclama la germana.

L'assassinat va commoure la ciutat. La matinada del 4 al 5 de desembre del 1994, Joana Garrucho va desaparèixer quan anava a ingressar al banc els diners que s'havien recaptat al llarg del dia. Tres individus la van obligar a pujar a un vehicle. La van trobar a la carretera de Manresa a Igualada un mes després. Els processats també estaven acusats de dos assassinats més, el d'un joier de Sant Feliu de Llobregat i el d'un excompany de la presó. El judici va tenir lloc fa quinze anys.