Vint-i-quatre col·lectius participaran a les jornades de reflexió i debat "Les lluites socials a Manresa", que arrencaran demà a les 7 de la tarda a l'Ateneu Popular la Sèquia i continuaran dissabte i els dies 17 i 18 d'abril amb l'objectiu de visualitzar la necessitat de coordinació i d'engegar una dinàmica de treball conjunt.

Organitzades per Endavant Organització Socialista d'Alliberament Nacional (OSAN) Bages, durant les jornades es donaran a conèixer tot un seguit de lluites sectorials que hi ha en marxa i es debatrà sobre les seves potencialitats per canviar el sistema capitalista patriarcal.

Col·lectius com Endavant, Arran, l'Ateneu Popular la Sèquia, Acció Lila, la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme, l'Aliança contra la pobresa energètica, la CNT, la CUP i Embat, entre d'altres, participaran en debats sobre la cultura com a transmissió de valors o mercaderia, els mitjans de comunicació, la lluita feminista, l'educació, la lluita juvenil, l'habitatge, l'energia, l'alimentació, els drets laborals, la sobirania econòmica, la salut i el municipalisme i les lluites veïnals.

Canvi de model

Irene Requesens, d'Endavant Bages, va explicar ahir en la roda de premsa convocada a la plaça Gispert que les jornades pretenen ser un espai de trobada i de debat de diversos col·lectius que lluiten per una societat més justa.

Requesens va afirmar que les entitats participants s'organitzen cadascuna en el seu àmbit per fer front a les problemàtiques i desigualtats que el sistema capitalista patriarcal genera en la societat.

Va recordar que aquestes problemàtiques i dificultats s'han accentuat des de l'inici de la crisi econòmica, que ha provocat una situació d'emergència social i ha accentuat les diferències entre les diverses classes socials sense que ni l'Estat ni les seves institucions hagin mostrat una voluntat tangible de reduir-les.

L'afectació consegüent, segons Requesens, aflora en pèrdua de drets bàsics com l'alimentació, l'habitatge o l'energia, però també en l'accés a la cultura i l'educació, així com l'accés al mercat laboral o la vulneració dels drets de les treballadores, amb especial incidència en el jovent.

Maje Asins va afegir que aquesta situació esperona els col·lectius que treballen per a la transformació social i l'apoderament de la dona que s'organitzin per propiciar canvis de model, per exemple, en l'alimentació mitjançant el consum de productes de proximitat i ecològics, o en el treball apostant pel cooperativisme o l'organització sindical.