Quan faltava hora i mitja perquè acabés el termini de presentació de candidatures a les eleccions municipals del 24 de maig, els representants de Podem Manresa han entrat, aquest dilluns a 2/4 d'11 de la nit, la documentació a la junta electoral de zona.

Concorreran com a partit polític amb el nom de Democràcia Municipal, gràcies a la cessió de la marca feta per Pirates de Catalunya, després d'abandonar la via de constituir-se com agrupació d'electors.

Carlos Blanco explicava ahir que el secretari municipal de l'Ajuntament de Manresa havia certificat que 1.507 firmes recollides corresponien a persones que formaven part del cens electoral de Manresa.

Però aquesta certificació no era suficient per presentar-se com agrupació d'electors perquè calia una autentificació que no havia estat possible realitzar perquè no s'havien fet fotocòpies dels DNI dels signants.

Davant del «risc», segons Blanco, que la junta electoral pogués invalidar la candidatura presentada com agrupament d'electors Canviem Manresa es va optar per la via «més segura» de concórrer a les eleccions com un partit polític, encara que fos amb un altre nom.

Així que, si no hi ha més sorpreses de darrera hora, el cercle manresà de Podem que es volia presentar com a Canviem Manresa ho farà com a Democràcia Municipal.

Això sí com a gest simbòlic van portar a la junta electoral de zona, a l'edifici dels jutjats, el plec de més de mil cinc-centes signatures amb la certificació de que corresponien a persones que constaven al cens electoral de la ciutat.

Final d'infart

La presentació de la candidatura de Podem Manresa a les eleccions municipals va tenir un final d'infart. Des que el secretari municipal els va advertir, dimecres passat, que no podia autentificar els avals recollits sense tenir, com a mínim, la fotocòpia del DNI dels signants va començar un compte enrera que es va aturar a una hora i escaig del límit.

Gairebé fins al darrer moment van tenir sobre la taula les dues opcions: presentar-se com agrupament d'electors amb el nom de Canviem Manresa o com partit polític amb el nom de Democràcia Municipal, gràcies a la cessió de la marca registrada feta per Pirates de Catalunya.

La por a que per motius de forma la junta electoral els tombés la candidatura en el format d'agrupament d'electors o que poguessin ser objecte d'una denúncia judicial per no acompanyar els avals amb les fotocòpies dels DNI va ser el que va fer decantar la balança cap a l'opció de presentar-se com a partit polític amb el nom de Democràcia Municipal.

El número 3 de la candidatura, Carlos Blanco, explicava que l'acord amb el partit Pirata havia estat total perquè no reclamaven cap lloc a la llista, només que fos triada en assemblea o mitjançant unes primàries, que el programa electoral fos obert a la participació ciutadana i que es dugués a terme una auditoria del deute de l'Ajuntament «i en tot hi havia coincidència».

La feina, aquest dilluns, va ser intensa perquè de les 1.600 signatures presentades inicialment només van ser considerades vàlides 1.247 i al matí van anar a presentar-ne 340 més. De totes elles van ser certificades 1.507 com a corresponents a persones censades a la ciutat.