La Capella de Sant Ignasi Malalt de Manresa quedarà oberta al públic aquest dijous, coincidint amb Sant Jordi, després que ha estat objecte de diverses obres per tal de solucionar algunes deficiències, i per adequar-la i dignificar-la per poder ser visitada ja que és un dels espais ignasians de més rellevància de la ciutat.

Així, a partir d'aquest dijous, la capella estarà oberta a tothom des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre. El primer dia hi haurà una persona de l´Oficina de Turisme de Manresa que donarà informació històrica de la capella a tothom qui vulgui visitar-la de 10 a 14h i de 17 a 19h.

"L´objectiu és que tota la ciutadania i els visitants i pelegrins del Camí Ignasià, cada cop més nombrosos, puguin gaudir d´aquest emblemàtic espai ignasià", explica l'Ajuntament de Manresa.

S´ha pretès diferenciar la nova intervenció de l´edifici original. Per tant, un cop rehabilitades les parets originals de pedra, les cornises d´escaiola i la volta de la nau, tot allò que s´ha aportat de nou és exempt, amb materials moderns i sota un mateix paraigües cromàtic.

Així, la necessitat de disposar de dos espais per tal d´allotjar el quadre de Sant Ignasi Malalt i els plafons explicatius de la importància de la capella en la seva vida, s´han resolt amb dos envans de cartró-guix, completament exempts de les parets originals, pintats de blanc per marcar contrast amb el color gris fosc de la pedra de les parets, i s´han lligat visualment entre si amb un paviment de color blanc.

S´ha proposat una llum indirecta per a tota la capella, provinent de la volta superior, que aconsegueix desmaterialitzar aquest element de la resta de la construcció i incrementar el caire místic de l´espai. I, per concentrar l´atenció en el quadre de Sant Ignasi Malalt, que és l´element de major interès de la capella, s´han col·locat dos focus direct es.

L´edifici, un cop rehabilitat, proporciona unes prestacions de funcionalitat, accessibilitat, seguretat estructural i en cas d´incendi, i habitabilitat que garanteixin les exigències bàsiques per a l´obertura de l´espai al públic.

La rehabilitació de la capella de Sant Ignasi malalt s´ha fet en el marc de la campanya que ha endegat l´Ajuntament de Manresa per la recuperació i posada en valor de tots aquells emplaçaments de la ciutat amb els quals sant Ignasi de Loiola va tenir relació, amb motiu del 500 aniversari de l´estada de Sant Ignasi a Manresa, que se celebrarà el proper any 2022.

La intervenció a la capella ha estat promoguda per l´Ajuntament de Manresa amb el suport econòmic del Departament d´Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.