Les polítiques adreçades a atendre els més afectats per la crisi són l'eix vertebrador que més abunda en els programes electorals de les candidatures a Manresa. A no totes, però. Hi ha altres prioritats.

?Valentí Junyent (CiU): "Hi ha tres eixos que hores d'ara ja estan definits. Propiciar el desenvolupament econòmic i social de la ciutat, però això ho podem fer ara perquè partim d'una situació en què hi ha l'endreça econòmica de les finances municipals. La projecció de Manresa com una ciutat d'acollida, amb qualitat de vida i amb ganes que la visitin. I continuar vetllant per les persones perquè és l'eix principal. Hi ha molta gent que ho passa malament. Continuar el volum d'ajuda que ens ha permès que no hi hagi hagut cap ruptura social manifesta".

?Felip González (PSC): "Trobar solucions per a l'emergència social. Més enllà dels actuals recursos que es destinen a serveis socials, una major coordinació entre les entitats que ajuden el tercer sector liderada per l'Ajuntament. I posar de manifest la necessitat de tornar a pensar la ciutat amb una mena de pla estratègic que es va fer i es va acabar el període 2015 i que és imprescindible per als fons europeus del futur, que es basaran en què les ciutats estiguin especialitzades en una activitat econòmica. Estem parlant de molts milions d'euros que només vindran si hi ha aquesta especialització industrial".

?Pere Culell (ERC): "És una moneda que té dues cares: l'eix nacional i l'eix social. Ara estem amb una emergència social i amb una emergència nacional. Des del punt de vista nacional, considerem aquestes eleccions com una primera volta del 27 de setembre. I l'altre és que hem d'apostar molt per tota l'emergència social que tenim a Manresa: habitatge, atur i serveis socials".

?Domingo Beltran(PP): "El nostre programa, fonamentalment, és la ciutat. Volem fer una ciutat que sigui amable. Que generi feina i riquesa i que les persones que hi vinguin a treballar tinguin la suficient qualitat de vida per quedar-s'hi a viure. Ajustar l'IBI al cadastre i fer una rebaixa del 90% a les vídues amb pensions baixes. I intentar gestionar tots els barris perifèrics, perquè n'hi ha que estan molt abandonats".

?Jordi Masdeu (CUP): "Tenim clar que aquesta ha de ser la legislatura on les necessitats bàsiques i els drets socials siguin la prioritat absoluta del govern de la ciutat. Durant molts anys hem tingut altres prioritats: la construcció, les infraestructures; últimament, l'endreça, la gerència, els números..., i ara creiem que la prioritat absoluta han de ser els serveis socials bàsics i això vol dir posar-los al davant de tot".

?Sebastià Llort (PxC): "El civisme. És molt important, molta gent es queixa. Fa temps que hi ha unes ordenances de civisme la majoria de les quals no es compleixen pel temor de l'equip de govern a aplicar-les o del que sigui. Una ciutat sense civisme és una ciutat sense futur i Manresa no podrà ser la que havia estat fa uns anys. Amb el civisme tots hi guanyem".

?Lluís Cano (ICV): "Que tota la política giri a l'entorn de les persones. Entenc que és una paraula que moltes candidatures ens diran però segurament la seva manera d'entendre-la no és la mateixa. Nosaltres ens volem adreçar al 99% de les persones, que som nosaltres i els que tenim al nostre voltant que estan lluitant per assolir un nivell de vida bàsic i als quals s'han pres els drets principals i els han de recuperar".

?Antonio Espinosa (C's): "La transparència. Volem que l'Ajuntament de Manresa tingui les parets de vidre. Que tothom pugui accedir on, com i de quina manera es gasta els diners. I tenim una proposta que va en la línia de separar els polítics del que és l'execució directa de les contractacions, tant de compres com d'obres. Que el polític estableixi criteris però l'execució la faci el secretari o l'interventor, i que sigui electrònica. Que deixi un registre de per què s'ha triat aquesta empresa i aquesta compra, i es pugui abocar al portal de transparència que ha de tenir tot ajuntament".

?Rosa Maria Hernàndez (Millor Manresa): "El nostre punt principal és la rehabilitació del Barri Antic, que està caient i el volem millorar i preservar. A veure si torna a agafar vida i farem que s'hi acostin els comerços de proximitat. I també millorar les zones verdes de Manresa".

?Dídac Escolà (Canviem Manresa): "La participació popular i orientar tota la política municipal a les persones. Prioritzar el tema social per sobre de qualsevol altre".