Fins a vint minuts. És l'estona que han d'esperar alguns familiars per enterrar un parent al cementiri de Manresa. Una situació que es produeix quan se celebra més d'un funeral a la mateixa hora. Tot i que no és un problema diari, sí que té lloc quan l'índex de mortalitat puja a la ciutat. Sobretot a l'hivern i a l'estiu. El personal del cementiri no té capacitat per oferir més d'un servei a la vegada. Tot i que les funeràries asseguren que no han rebut cap queixa, algunes veus del sector funerari confirmen que en certs períodes de l'any hi ha esperes per enterrar els difunts. Assenyalen que no cal apujar el nombre de treballadors al cementiri. El problema recau en el fet que les parròquies disposen d'unes hores concretes per oficiar els funerals i les famílies solen programar-los a les 11 del matí.

En algunes ocasions hi ha hagut fins a tres difunts a la mateixa hora. L'últim grup que arriba és el que ha d'esperar. Amb dos enterraments més, el darrer servei pot tardar fins a vint minuts. "Arribem a tres quarts de dotze. És clar, no hi poden haver tres equips i ens hem d'esperar", afirma Jaume Fontanet, de la Funerària Fontanova. En els mesos de l'hivern, l'època de l'any en què es registra la taxa de mortalitat més alta, es poden concentrar dos o tres funerals a la mateixa hora un parell de cops a la setmana. Altres persones del sector que prefereixen no parlar públicament confirmen que en ocasions algunes famílies s'han d'esperar per enterrar el seu difunt al cementiri de Manresa.

El regidor Joan Calmet, responsable del cementiri, és coneixedor d'aquesta situació. Té clar, com assenyala el sector funerari, que és una qüestió d'organització i no del servei que s'ofereix des del cementiri. "Hi ha altres factors que provoquen l'espera. En alguns moments s'endarrereix perquè no es procedeix a l'enterrament fins que tots els membres de la família no hi són presents. N'hi ha que ho fan amb música. Són circumstàncies que també provoquen certs endarreriments", explica. Calmet afirma que la gestió del cementiri s'ha de dur amb "molta sensibilitat" i aquesta sempre ha estat la premissa amb la qual ha actuat.