«Tothom voldria quedar-se al seu país, fer-hi negocis i treballar-hi. Jo també vull tornar», però no hi ha oportunitats, relata Kady Diaby. És senegalesa i fa 10 anys que és a l´Estat espanyol, i 5 que viu a Manresa. Acaba de perdre set membres de la seva família i del seu marit als últims naufragis d´immigrants que hi ha hagut recentment a les costes a prop d´Itàlia. Almenys nou dels morts tenien parents a la capital del Bages (vegeu Regió7 de dissabte).

Diaby ha explicat a aquest diari que els seus familiars volien arribar a Europa per gaudir d´una vida millor, igual que van fer ells temps enrere. Tres eren de Senegal i quatre de Gàmbia. Ella i la seva família són originaris d´un petit poble a prop de Bandafassi, a 750 quilòmetres de la capital senegalesa de Dakar i a la frontera entre els dos països africans.

«No venien junts. Venien separats», ha explicat. Mantenia contacte amb ells via telèfon, però de cop i volta van deixar de trucar. «Des de dimecres passat no en sabia res», fins que els van comunicar que els seus parents eren morts. Primer els van dir que n´eren quatre, i posteriorment tres més. Entre els qui van perdre la vida al Mediterrani també hi havia veïns del seu poble. «Estic molt malament», assegura.

Kady Diaby afirma que ella i la seva família voldrien tornar al seu país. Entre altres coses perquè la crisi els afecta de ple «i tot és molt dur. Jo fa que sóc aquí 10 anys, i només he treballat 3 mesos i no tinc cap mena d´ajuda». És casada i té 4 fills. Els seu marit es va establir a l´Estat espanyol l´any 2000 de manera legal, i posteriorment hi va haver el reagrupament familiar.

Diaby va ser una de les primeres persones que van participar a l´Escola de la Pau de la Comunitat de Sant Egidi de Manresa. La seva responsable és Maria Àngels Marsinyach, la primera a qui van explicar els fets. «Com que són amics meus el primer que vaig voler fer és anar a saludar les famílies. És el primer que et passa pel cap per donar-los consol davant una situació desesperada. No veien els familiars des de feia anys», afirma.