El teatre Conservatori es va omplir ahir a vessar per escoltar el jutge Santiago Vidal. La platea era plena, es va ocupar fins i tot el tercer pis i hi va haver gent que es va quedar sense seient i es va estar l'hora i mitja de la xerrada dreta al darrera o bé als laterals. Convidat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Vidal va pronunciar la conferència "Cap a la constitució d'una república catalana". Va ser rebut al teatre amb crits d'independència i amb un munt de mòbils apuntant-lo per fotografiar-lo.

Suspès de feina i sou durant 3 anys pel Consell General del Poder Judicial per redactar un esborrany del que podria ser una constitució catalana, Vidal, que va dir que es veu en un govern de transició cap a la independència, va parlar de política i de justícia.

De política va afirmar que les eleccions del 27S no són unes autonòmiques, sinó la cita que permetrà al Parlament a començar el procés "cap a un nou país i a desconnectar-nos d'Espanya" si rep un mandat clar dels ciutadans. Segons els seus càlculs, la mitjana de temps que passa entre un referèndum i la declaració d'independència en els 14 casos que s'ha donat a Europa el segle XX és de 18 mesos. Per tant, el 23 d'abril i bé l'11 de setembre del 2017 es podria declarar la independència i "ser una república catalana", va dir entre aplaudiments.