Van estar a punt de convertir-se en els reis de la cuina. Els quatre alumnes de la Joviat que van participar en el Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de centres catalans que imparteixen estudis d'hostaleria -que es va celebrar ahir al centre manresà- van quedar segons en un certamen que ja havien guanyat tres cops consecutius. El primer premi va ser per a l'Escola d'Hostaleria i Turisme - CETT, de Barcelona. Amb saber cuinar no n'hi havia prou. Feia falta ser un virtuós dels fogons per satisfer els paladars exigents del jurat. Entre els seus membres hi havia persones reconegudes de la gastronomia, com Xavier Mestres, president de l'Institut Català de la Cuina, i el xef manresà Benvingut Aligué.

Tots els participants havien de fer el mateix plat. Però com si es tractés d'un número acrobàtic de gran precisió, els quatre integrants de l'escola Joviat de Manresa havien assajat durant un mes i mig l'elaboració dels plats que havien de presentar. I és que, en l'alta cuina, els detalls són fonamentals. Els dos alumnes de l'Escola d'Hostaleria Joviat que elaboraven els plats, Alejandro Lanza i Jennifer Muñoz, sentien la pressió de la competició. Nervis també entre les dues alumnes que s'encarregaven del servei de sala, Alba Cañamero i Alba Costa, que també havien d'elaborar el còctel Mimosa per a cada un dels comensals.

Pocs minuts abans de començar l'espectacle culinari, els dos estudiants manresans preparaven els estris i repassaven mentalment com havien d'elaborar el pollastre a la manresaneta i les postres, poma al forn farcida de crema de Sant Josep. "Fa moltes setmanes que ho preparem i que provem diferents combinacions. Ha estat una feina persistent per trobar l'excel·lència", explicava Alejandro Lanza. La companya de fogons, Jennifer Muñoz, afegia que havien estat "fent diverses versions del mateix plat" i que es tracta "d'una elaboració molt estudiada" i que "no s'ha acabat d'enllestir fins que hi havia hagut consens entre el professorat que era la millor fórmula per presentar-la al Concurs de Joves Cuiners i Cambrers dels centres educatius catalans on s'instrueix sobre gastronomia".