Els grups polítics del nou Ajuntament de Manresa que no formen part de l´acord de governabilitat entre CiU i ERC han posat els republicans en el punt de mira per comprometre´s a votar a favor de la investidura com alcalde de Valentí Junyent i permetre un govern en minoria de CiU amb suport extern republicà.

En roda de premsa, l´alcaldable de la CUP, Jordi Masdeu, va dir ahir que el que s´ha posat de manifest és que«nosaltres volíem un model alternatiu al de CiU i ERC no». És per això, segons la CUP, que ERC no ha volgut assumir ni debatre els 16 punts programàtics que havien plantejat.

Segons la CUP, Esquerra ja tenia clar des del començament amb qui volia formar govern «i en cap cas ha liderat cap procés real de canvi a l'Ajuntament ni ha fet cap proposta de govern alternatiu al de CiU». Entenen, a més a més, que Esquerra donarà suport a Convergència sense cap garantia que aquest nou govern municipal faci el gir social que li reclamen.

La CUP considera que els 16 punts del document de mínims lliurat a ERC eren plenament assumibles per a qualsevol partit d'esquerres, però ERC no ha volgut fer cap proposta o modificació d'aquest full de treball en el qual «hi podia haver matisos dins de cada punt. No era un document tancat, sinó de partida, i que si ells acceptaven el model de ciutat que implicaven els 16 punts es podia arribar a un acord».

La CUP considera que en aquest escenari haurà «de liderar l´oposició». Cal recordar, però, que el document de mínims deia textualment que «la CUP supedita l´acord amb ERC a l´assumpció dels 16 punts programàtics».

El que ERC de veritat volia

El número 1 del PSC, Felip González, no creu que «lliurant l´alcaldia en safata a CiU sense ni tan sols un mínim compromís convergent que es produirà un gir social sigui la millor fórmula. I menys a 9 dies de la data límit!» .González té sensació que, en el fons, «potser és el que ERC volia des del primer dia. En no ser la llista més votada, com a mínim tenir excusa suficient per optar per una via més fàcil. La que menys compromet». El PSC no nega legitimitat a la fórmula de govern de CiU en minoria (9 de 25 regidors), però considera que no serà garantia de governabilitat ni d´estabilitat. A més no creu que ERC sigui prou responsable amb la fórmula de «ser però no ser: ser amb el govern per a les coses bones i no ser-hi per a les no tan bones».

Per a González tot plegat «està ideat més pensant en el rendiment polític immediat (el 27-S és molt a prop) que no pas en el futur de la ciutat en un termini de 4 anys».

El PSC, en canvi, assegura que sabia des del primer dia que el pacte d´esquerres no havia de ser fàcil, «però no ens resignem que ni tan sols s´hagi intentat de veritat. El PSC no ens donem per vençuts».

Ha explicat que després de veure quina és l´opció d´ERC va trucar al candidat de la CUP «per intentar, com a mínim, l´inici d´una negociació que, ni en el fons ni en la forma, no s´ha produït».

González assegura que, a diferència del que afirma ERC, «no hem vist un tancar-se en banda a escoltar-nos sobre el que pensem nosaltres del seu document o, fins i tot, sobre altres propostes que el PSC pugui fer i que no són en l´esmentat document».

Contraposa aquesta actitud amb el fet que «ERC no ha liderat. L´única decisió que sí que va prendre de seguida va ser descartar el PSC i cedir el lideratge a altres que no havien obtingut tant suport com ells a les urnes».

Connivència amb CiU

L´alcaldable de Ciutadans, Antonio Espinosa, creu que l´acord entre CiU i ERC «forma part del que el candidat d´Esquerra ha estat proposant tota la campanya: una connivència amb CiU. Però si va dir que tindria Valentí Junyent de número 2!», exclama. Creu que ERC «ni s´ha plantejat ser alternativa de govern» i ha optat per «renunciar a conformar una majoria alternativa a CiU». Afirma que el resultat de les eleccions era el reflex d´un desig de la ciutadania «d´una governabilitat diferent» i ERC «l´ha sacrificat només perquè el secessionisme tiri endavant». Ha fet notar que qui ha fet aquest pas «sacrificant interessos de la ciutat» és el segon grup més votat i ha augurat que la situació es complicarà després de les eleccions del 27-S.

Panorama volàtil

L´alcaldable de Democràcia Municipal (Podem), Dídac Escolà, també albira un panorama polític «volàtil» per una confluència de factors. Escolà lamenta que ERC «no hagi fet honor al seu nom, però ja ens ho esperàvem».

Considera que «durant aquests 4 anys ja s´ha vist quin ha estat el bagatge de CiU i 4 anys més del mateix serà desastrós».

Escolà creu que els ciutadans que han votat ERC i l´han fet pujar de 3 a 7 regidors ho han fer «perquè creien en la identitat pròpia d´Esquerra, no per votar un altre partit». Afirma que «ERC haurà de retre comptes als seus votants, perquè està clar que CiU no es caracteritza precisament pel seu vessant social».