Els tres regidors de la CUP van votar de forma simbòlica a favor de dues dones obreres i d'un jove mort sota custòdia policial, i els seus vots van ser declarats nuls.

En comptes de votar com a alcalde el seu cap de grup, Jordi Masdeu, el candidat d'una altra força política o de fer-ho en blanc van decidir en assemblea "donar els nostres vots a persones que simbolitzin les lluites socials de la ciutat, ciutadanes invisibilitzades amb una història digna de ser coneguda", va explicar Jordi Masdeu.

I aquestes persones són Joana Picoy, una de les protagonistes de la vaga de la Fàbrica Nova de l'any 1946; Mustapha El Marrakchi, manresà que va morir als 34 anys en estranyes circumstàncies i sota custòdia policial l'any 2011, i Antònia Guitart i Orriols, dona obrera nascuda l'any 1888 que des de la rereguarda de casa seva va fer suport a la lluita antifranquista dels anys 40 i 50. Treballava conjuntament amb tota la família portant menjar als punts per on havia de passar el seu fill con- duint els grups de trànsit cap a les muntanyes.

Marca prioritats

La CUP va aprofitar aquesta primera intervenció per deixar clar que, tal com han explicat en profunditat durant la campanya, les prioritats per a aquest mandat són cobrir les necessitats bàsiques de les persones que ho necessiten, lluita contra el drama de l'habitatge i municipalització de serveis. "Aquests seran els nostres cavalls de batalla, sense oblidar altres temes que a la CUP sempre hem defensat: auditoria del deute, participació i transparència, feminisme, lluita per la independència i suport als moviments socials", va afirmar Masdeu.

Va assegurar que aquestes prioritats de legislatura van ser les que van inspirar els documents de mínims que van fer públics i que van fer arribar a la resta de grups municipals. "Aquests 16 punts seran la nostra guia durant la legislatura, ja que creiem que són la garantia del canvi, l'eina per aconseguir anar més enllà i canviar les dinàmiques polítiques i socials d'una ciutat que, a hores d'ara, no sap on va", va dir.

La CUP és conscient que, des de l'oposició, serà difícil implementar les seves propostes, "però podem assegurar que farem tot el possible per aconseguir-ho, com hem fet els darrers 8 anys, amb la presentació i seguiment de mocions, amb la fiscalització de l'actuació de l'equip de govern i amb el suport als moviments socials que, actualment, són els que millor lluiten contra les desigualtats i les injustícies".

Els tres regidors de la CUP van prometre el càrrec "per imperatiu legal sotmès únicament a la voluntat popular dels veïns i veïnes de Manresa, em comprometo a treballar contra totes les desigualtats, injustícies i opressions per qüestió de classe, gènere, orientació sexual o ètnia, i a favor de la construcció d'uns Països Catalans independents, socialistes i feministes".