Educació i llei per tornar a valorar la cultura

04.07.2015 | 07:35

Amb una imatge molt gràfica, aportada per Jordi González, gerent dels Multicinemes Bages Centre, es dibuixava el que seria el tema del tercer i darrer debat de la jornada: "qui pagarà la cultura del clic?". La imatge és aquesta: imaginin-se Internet "com un gran magatzem, amb la porta oberta, i on no passa res". És a dir, tothom entra i surt quan vol: el tot gratis en cinema, música i llibres. Al costat de González, el candent tema del pirateig cultural i les seves alternatives el van debatre Jaume Ripoll, fundador de Filmin, portal de referència per al cinema independent a l'estat; Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, i Francesc Ribera, Titot, líder de Brams, escriptor i regidor de la CUP.
Sense apel·latius: "Internet ha fet desaparèixer la indústria musical perquè ha deixat de ser un negoci". Titot, clar i català. I, paral·lement, el sector es "desprofessionalitza". Per a Titot, la situació és igual a "una causa perduda". I el cinema? Per a González, la pel·lícula "mitjana" desapareix i queden les "tres o quatre superproduccions que exploten i s'acaben en quatre caps de setmana". El llibre, segons Daura, ha entrat més tard en aquest procés però té un problema afegit: el músic pot fer concerts però l'escriptor només rep algun benefici si ven el llibre. Malgrat el 88 % de descàrregues il·legals quant a consum cultural, explicava Ripoll, el sector hauria de ser "autocrític. Hem fet coses malament". La indústria, subratllava, "va acceptar tard que les regles del joc havien canviat. Hem comunicat tard i malament". També hi ha contribuït l'espectador i el "consum forassenyat". El debat girava cap al marc legal. El pirateig és, va definir Daura, un "robatori" però les lleis no s'apliquen; a més, va reblar González, la gent veu "amb simpatia el pirateig". I, amb tot plegat, la cultura "perd valor", segons Daura.
A una banda el pes de la llei i, a l'altra, una acció educadora. És el que proposava des de la Fila O Ramon Barlam (UOC). Daura va subratllar que l'educació i l'acció legal haurien d'anar unides i el moderador va proposar que el públic que hagués exercit de pirata, aixequés la mà; també el qui havia comprat a la xarxa... i les mans alçadades eren, si fa o no fa, les mateixes. Faltaven adolescents?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala
Els propietaris de més de 600 guals de Manresa no han pagat mai per tenir-los

Els propietaris de més de 600 guals de Manresa no han pagat mai per tenir-los

Les places que no tributaven i els canvis en la taxa significaran 186.000 euros més a l'any

La Vigília de Sant Lluc reuneix la professió mèdica del Bages

La Vigília de Sant Lluc reuneix la professió mèdica del Bages

Aquest vespre s'han lliurat els guardons que atorga la Junta Comarcal del Col·legi Oficial de...

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

El producte l'han dissenyat un grup d'estudiants entre els quals hi ha una manresana

El potent projecte turístic de l´Oller del Mas fa un pas més

La modificació afecta 152 hectàrees en terme de Manresa classificades de sòl no urbanitzable.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema