Amb una imatge molt gràfica, aportada per Jordi González, gerent dels Multicinemes Bages Centre, es dibuixava el que seria el tema del tercer i darrer debat de la jornada: "qui pagarà la cultura del clic?". La imatge és aquesta: imaginin-se Internet "com un gran magatzem, amb la porta oberta, i on no passa res". És a dir, tothom entra i surt quan vol: el tot gratis en cinema, música i llibres. Al costat de González, el candent tema del pirateig cultural i les seves alternatives el van debatre Jaume Ripoll, fundador de Filmin, portal de referència per al cinema independent a l'estat; Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, i Francesc Ribera, Titot, líder de Brams, escriptor i regidor de la CUP.

Sense apel·latius: "Internet ha fet desaparèixer la indústria musical perquè ha deixat de ser un negoci". Titot, clar i català. I, paral·lement, el sector es "desprofessionalitza". Per a Titot, la situació és igual a "una causa perduda". I el cinema? Per a González, la pel·lícula "mitjana" desapareix i queden les "tres o quatre superproduccions que exploten i s'acaben en quatre caps de setmana". El llibre, segons Daura, ha entrat més tard en aquest procés però té un problema afegit: el músic pot fer concerts però l'escriptor només rep algun benefici si ven el llibre. Malgrat el 88 % de descàrregues il·legals quant a consum cultural, explicava Ripoll, el sector hauria de ser "autocrític. Hem fet coses malament". La indústria, subratllava, "va acceptar tard que les regles del joc havien canviat. Hem comunicat tard i malament". També hi ha contribuït l'espectador i el "consum forassenyat". El debat girava cap al marc legal. El pirateig és, va definir Daura, un "robatori" però les lleis no s'apliquen; a més, va reblar González, la gent veu "amb simpatia el pirateig". I, amb tot plegat, la cultura "perd valor", segons Daura.

A una banda el pes de la llei i, a l'altra, una acció educadora. És el que proposava des de la Fila O Ramon Barlam (UOC). Daura va subratllar que l'educació i l'acció legal haurien d'anar unides i el moderador va proposar que el públic que hagués exercit de pirata, aixequés la mà; també el qui havia comprat a la xarxa... i les mans alçadades eren, si fa o no fa, les mateixes. Faltaven adolescents?