Mongetes, enciams, carbassons, cigrons o tomàquets que ja comencen a treure el cap. Són les primeres verdures i hortalisses dels horts socials de les Escodines que gestiona l'associació de veïns del barri amb l'objectiu de promoure la cohesió social.

Els horts són al camí de les Saleses, en un espai públic propietat de l'Ajuntament de Manresa que fins ara estava en desús. S'ha dividit en 10 parcel·les d'uns 50 metres quadrats cadascuna. També hi ha dos espais comuns. Els horts els treballen 9 unitats familiars i també persones amb malalties mentals residents a Mutuam Manresa "que utilitzen aquest espai com a eina terapèutica", explica el responsable del Pla Comunitari de les Escodines, Francesc Sol.

Assegura que amb aquest projecte "busquem la cohesió social. Que un mateix espai sigui un punt de trobada de persones diferents que aquí es troben en una situació d'horitzontalitat amb l'aixada com a eina de treball". Per a Sol, "l'hort és l'excusa, i a més a més dóna un complement a les neveres d'aquestes famílies".

El projecte es va posar en marxa fa 3 mesos. Cadascú planta el que li sembla. Té la seva parcel·la i s'autogestionen". Es demana que sigui una pràctica ecològica i que s'estalviï el màxim possible l'aigua. De moment, l'associació de veïns ha hagut de comprar dipòsits, però hi ha el projecte d'aprofitar les aigües pluvials de l'edifici del Flors Sirera. "Volem que el projecte sigui el màxim d'econòmic pel que fa a costos fixos, i també el màxim d'autosostenible i autogestionat".

De cara al curs vinent l'entitat veïnal vol implicar en el projecte a les escoles del barri de forma que sigui útil per al seu projecte educatiu. També hi ha la voluntat de fer formació amb els hortolans per aprofitar al màxim la terra. "No pretenem fer sobirania alimentària", afirma Sol, "però sí que hi incideix. Els especialistes diuen que amb 50 metres es poden subministrar aliments per a una família de 4 membres si es fa una bona organització i amb previsió". El més important, però, "és poder utilitzar un espai urbà públic d'interrelació"