Una mobilització d'una trentena d'activistes de la PAHC ha evitat aquest dilluns matí que la Maria i el seu fill menor d'edat fossin desallotjats del pis de lloguer on estaven vivint. El d'avui, però, no ha estat el primer intent de desallotjar-los. Quinze dies abans, una comitiva judicial havia visitat la Maria i li havia comunicat que procedirien a fer-la fora. En aquell moment es va decidir postposar el tràmit ja que ella va negar haver rebut cap notificació prèvia. «Si no m'han enviat ni una carta!», ha explicat a Regió 7. Gràcies a això, va poder postposar l'execució uns dies més. La versió del funcionari judicial, però, ha estat diferent. Ha confirmat que s'havien notificat diverses vegades i que si no les havia rebut era perquè no havia obert la porta.

Cap ingrés fix

La Maria fa un any que no pot pagar el lloguer, ja que no disposa de cap ingrés fix i, a més a més, té a càrrec un menor d'edat de 17 anys. Malgrat que està en contacte amb els serveis socials, no ha estat possible evitar la situació final que s'ha viscut aquest matí.

La Maria es va posar en contacte amb la PACH aquest diumenge mateix, un dia abans de l'execució, a l'assemblea setmanal que l'organització celebra. En tractar-se d'un cas tan urgent, es va decidir acompanyar la Maria en el moment de l'execució del desnonament, però sense la intenció d'impedir-lo, sinó per negociar amb les parts. «Nosaltres responem, però la responsabilitat és del Govern municipal. Hi ha 8.000 pisos buits, i l'Ajuntament té unes responsabilitats. Ell és el responsable directe del benestar i garantia dels drets de les persones que viuen a Manresa», ha admès Àlex Winfield, membre de la PAHC.

Malgrat que no s'han viscut moment de tensió, sí que, degut a l'aprovació de la llei de seguretat ciutadana, els Mossos han avisat que seria convenient evitar entorpir la seva feina ja que la llei preveu que en aquests casos es pugui sancionar amb multes d'entre 600 i 30.000 euros.

Una pròrroga de 10 dies

La negociació s'ha dut a terme al bell mig del carrer. El propietari de l'immoble, que ha estat present durant tot el procediment, ha decidit, juntament amb la procuradora, assistents socials, la Maria i el representant dels funcionaris judicials, prorrogar 10 dies hàbils el desnonament. Temps que ha de servir a la Maria, la PAHC i l'Administració per trobar una solució al problema i, posteriorment, retornar les claus al propietari.

La representant del propietari i de la Cambra de Propietat de Manresa ha volgut distingir clarament entre els desnonaments de propietaris particulars, com es tracta en aquest cas, i els d'entitats bancàries. Segons ella, alguns d'aquests petits propietaris necessiten aquests ingressos «per poder completar la pensió o per arribar a final de mes». Ha volgut deixar clar que la seva intenció és negociar sempre, però que les despeses de subministraments varis les està pagant el propietari i, segons ha informat, ell també es troba sense feina.

Negociacions imminents

Posteriorment, la PAHC ha celebrat una assemblea oberta a la Plaça Gispert on ha decidit obrir negociacions directament amb Mercè Rosich, regidora d'Acció Social i Cooperació. S'han desplaçat a la seu del Departament i allà s'hi han reunit les tres parts. En finalitzar la trobada, la PAHC ha confirmat que havien aconseguit el compromís de Rosich per obrir dues vies de treball. La primera, l'Administració parlaria amb el propietari i en el moment en què la llogatera tingués uns ingressos fixos poder pagar una part del deute acumulat. La segona, parlar amb el Fòrum Manresa per obtenir un pis. Fonts de la negociació han admès que podien «estar molt contents» dels compromisos adquirits.