Els treballs de millora d´un tram del camí de Santa Caterina, situat entre la carretera d´accés al barri de la Guia i la Torre de Santa Caterina, han acabat i el resultat permet veure de nou l'empedrat històric que es conservava cobert per terra i formigó en algunes parts. L'actuació s´emmarca dins les accions per adequar i posar en valor els trams del Camí Ignasià d´entrada a la ciutat amb vistes a l´inici de l´any jubilar i amb la celebració de la Manresa 2022 en l´horitzó.

L'Ajuntament de Manresa ha intervingut en uns 600 m2 de camí i hi ha dedicat un pressupost de 30.000 euros amb l'objectiu de millorar les condicions per al pas de vianants, tant pel que fa a la regularitat del paviment com per recuperar els fragments del paviment històric que encara hi havia en alguns trams del camí i superar els forts desnivells que presentava. El tram renovat correspon en bona part al camí medieval que connectava la ciutat de Manresa, des del pont Vell, cap el sud i l´oest (en direcció a Igualada i en direcció a Calaf i Lleida), i per allà entrà el pelegrí Ignasi de Loiola a la nostra ciutat.

El material de pavimentació principal utilitzat a l´actuació ha estat el formigó, raspallat i rentat per deixar l´àrid calcari vist. L´acabat del paviment de formigó és rugós i amb la coloració que li acabarà donant l´àrid vist. Als punts de desnivell, en la formació de graons i desnivells, el formigó té un acabat llis tenyit lleugerament de color cru. En els trams de camí més horitzontals, el camí s´ha mantingut amb la terra i la roca natural.

Recuperació de la pavimentació històrica

L´actuació ha pretès remarcar i diferenciar la nova pavimentació de la pavimentació històrica recuperada i consolidada així com recuperar força superfície d´empedrat històric ja que molta es trobava sota una capa de terra o de formigó. En els trams de recuperació de la pedra s´ha volgut mostrar clarament la diferència entre allò que és patrimoni -consolidant-lo- d´allò que és un nou paviment amb una geometria clara i rectilínia. També els nous graons executats s´ha pretès que entrin en diàleg amb els estrats de roca que emergeixen en alguns punts del camí.

L´actuació també ha inclòs l´execució de dues bancades on seure situades en punts estratègics, on es tenen les millors vistes sobre la façana monumental de la ciutat. Així mateix, en el recorregut del camí s´han col·locat nous punts de senyalització de vianants que permeten fer un pas més en la senyalització i posada en valor de l´Anella Verda de la ciutat.

Properament s´acabarà de senyalitzar aquest tram amb les indicacions del Camí Ignasià, projecte que està executant la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l´Ajuntament de Manresa.

Serracanta: "millora un camí històric situat a la porta d'entrada de Manresa"

El resultat dels treballs realitzats ha estat presentat aquest matí pel regidor d´Espai Urbà i Entorn Natural de l´Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, qui ha valorat de forma molt positiva una actuació que "millora un camí històric situat a la porta d´entrada a la ciutat de Manresa en un tram del Camí Ignasià i de l´Anella Verda de Manresa". Per al regidor, aquests treballs "permeten millorar l´estat del ferm per als vianants, respecten la integració paisatgística i permeten gaudir d´unes postals increïbles de la nostra ciutat".