Quant al policonsum, el 21 % dels joves enquestats afirmaven haver combinat el consum d’alcohol i cànnabis en el darrer any i el 6,1 % d’alcohol i cocaïna.

Una de les principals conclusions a què arriba l’estudi és que els joves d’àmbit rural fan consums molt superiors, tant de tabac com d’alcohol i cànnabis, que els joves d’àmbit urbà. Només en el cas de la cocaïna, el consum és superior entre els joves de ciutat.

Els estudiants que no viuen a ciutat tenen més tendència a consumir tabac, cànnabis i alcohol, segons les dades recollides en l’enquesta. Pel que fa al tabac, el 33,1 % fumen setmanalment o cada dia, mentre que en l’àmbit urbà aquest percentatge baixa fins al 16,9 %.

En el cas del consum de cànnabis, el 18 % dels joves rurals afirmaven haver-ne consumit en el darrer mes, una xifra que baixa al 12,3 % en l’àmbit urbà.

Pel que fa al consum d’alcohol, hi ha gairebé 10 punts de diferència entre els joves que l’han provat. El 87,5 % dels joves de l’àmbit rural davant del 78,3 % dels joves d’àmbit urbà.

Per contra, quant al consum d’altres drogues, els alumnes de quart d’ESO d’àmbits urbans tenen més tendència a provar-les (23,6 %) que els joves d’àmbits rurals (20,9 %). En el cas del consum de cocaïna, per exemple, contrasta el consum del 4,6 % en els joves urbans i de l’1,7 % en els rurals. La tendència només es capgira en el cas del policonsum d’alcohol i cànnabis, que és del 23,5 % en els joves urbans i, per sota, del 20,3%, en els joves d’àmbit rural.

Una reflexió

L’estudi conclou que els resultats obliguen a plantejar algun tipus de reflexió per treballar amb els joves d’àmbit rural amb l’objectiu de conèixer els motius de les diferències i poder treballar per reduir aquests consums.

El treball també constata que l’alcohol és la substància més consumida entre els joves, seguida del tabac i el cànnabis.