Esquerra Republicana de Manresa es troba en aquests moments en un laberint que recorre desconcertada després de la sorprenent decisió del cap del grup municipal d'ERC, Pere Culell, de fer pública la seva sortida de l'Ajuntament.

Un cop de porta en tota regla sobretot si es dóna sent el cap del segon grup municipal més nombrós de la ciutat, amb set regidors, i soci necessari per a l'estabilitat del govern, mercès a la signatura el passat 11 de juny del pacte d'investidura i governabilitat que permetia a CiU romandre al capdavant de l'Ajuntament.

Un sonor crit d'alerta de que alguna cosa grossa passa quan el pas es fa sense el coneixement de la direcció local del partit ni dels regidors, dels que són els seus companys de files polítiques.

S'ha encès una llum d'alarma tant per la forma com pel fons del que és la sortida d'escena més sonada dels darrers anys.

Per la forma, perquè dijous a les 10 de la nit un grup molt reduït de persones, entre les quals qui signa aquest article, va rebre un correu electrònic enviat des del seu iPhone que deia; «Us faig saber que dimiteixo de regidor per motius personals».

Tenint clar que aquest no és el procediment normal que seguiria per acomiadar-se un candidat a l'alcaldia de Manresa al que van votar 6.390 persones en les passades eleccions municipals -el millor resultat aconseguit mai per Esquerra- cal acceptar que la situació és clarament anormal.

Quin ha estat el detonant d'aquesta explosió?

Si mirem el fons del missatge de Culell veurem que té poques paraules, però són les que són. No parla de motius mèdics -i ell és un professional d'aquest camp- sinó «personals» i això ha obert la porta a especulacions sobre divergències polítiques que es veuen reforçades pel desconeixement que tenia l'aparell del partit de l'important pas que anava a fer.

«Jo sóc metge», va respondre quan se li va demanar el 24 de maig si donats els brillants resultats electorals del 24 de maig pensava intentar encapçalar una majoria alternativa a l'equip de govern de CiU. Perquè Culell abans que polític és cirurgià i si en aquests moments clau ha obert una ferida a ERC d'aquesta magnitud les seves motivacions han d'estar molt ben fonamentades.