Els investigadors manresans produeixen, de mitjana, prop d'un centenar d'estudis i anàlisis a l'any que, en alguns casos, s'aplicaran a l'altra punta del món. Així, la ciutat lidera el rànquing de les localitats de la Catalunya central que més aportacions han fet al món acadèmic i industrial en els últims cinc cursos: 412 publicacions, entre conferències i articles a revistes i pàgines web especialitzades.

Les investigacions s'han dut a terme a tres epicentres principals: l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC), la Fundació CTM Centre Tecnològic i Althaia, xarxa que engloba diversos equips de treball.

Altres focus d'investigació de les comarques centrals també han fet les seves aportacions. Així, des d'Igualada han sortit en el mateix temps 156 publicacions, mentre que de Solsona, 278. Per la seva banda, de Vic, que és la localitat que ha experimentat un creixement més marcat en aquest últim exercici, ha contribuït amb 247 investigacions provinents del Consorci Hospitalari i la UVic-UCC.

Aquests són els resultats que s'extreuen de l'Observatori de la Recerca a la Catalunya Central 2010-2014 que ahir va ser presentat a la instal·lacions de la UVic i que recull el volum i la qualitat de les investigacions dutes a terme a les comarques centrals durant aquest període. A l'acte hi van participar el coordinador de l'estudi, el professor Xavier de las Heras; la responsable de la biblioteca universitària de Manresa, Montserrat Méndez; el vicerector de Recerca i Professorat de la UVic, Jordi Villà i l'investigador Pere Martí, un dels més prolífics de la Catalunya central segons els resultats.