El darrer ple municipal va fer dos passos tècnics importants perquè l'Ajuntament de Manresa tingui més eines a l'hora de donar resposta a l'emergència habitacional.

Per unanimitat es va donar llum verd a la redacció d'un nou Pla Local d'Habitatge i es va aprovar inicialment el programa municipal d'Inspecció i Intervenció sobre els habitatges desocupats en situació anòmala.

En nom de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC), Rufí Cerdan -que va intervenir fent ús del reglament de participació ciutadana-, va demanar als responsables polítics municipals que no actuessin "com una immobiliària més" sinó "amb ànima".

La intervenció de Cerdan es va moure entre la felicitació al govern per fer passes per intentar avançar en la bona direcció i la crítica a la manca de resultats i la lentitud de maniobra: "han tardat un any i set mesos per decidir que comencen a decidir".

Cerdan va recordar que això passa mentre hi ha dues mil famílies que no poden fer front a la despesa per pagar el seu habitatge de compra o de lloguer i s'eixampla feridorament la franja de persones amb problemes "però invisibles perquè no són ateses ni per uns ni per altres".

La PAHC va proposar treure més suc de l'Oficina Local d'Habitatge i posar remei al fet que les persones que es considera que no compleixen els criteris per rebre un determinat ajut no siguin ni registrades.

Cerdan va demanar molta més contundència contra els bancs i que s'adoptin mesures per fer front als problemes "abans que la gent es trobi al carrer", que estiguin basades en eines de diagnosi fiables i no maquillades.

El regidor d'Habitatge, Antoni Llobet (CiU) va afirmar que era evident que davant un problema com el de l'habitatge "l'esforç per arribar a trobar punts d'acords ha de ser de tots".

Llobet va explicar que l'equip de govern havia volgut expressar la prioritat que es volia donar en aquest mandat al tema de l'habitatge portant al primer ple ordinari tant el nou pla d'habitatge com el programa d'inspecció de pisos.