Nens més petits del normal, o amb el cap petit per l'edat, anomalies facials, dèficit d'atenció són algunes de les problemàtiques que poden presentar els malalts de l'Espectre de la Síndrome Alcohòlica Fetal (l'ESAF), una malaltia poc coneguda. Sorgeix com a conseqüència de la ingesta abusiva d'alcohol durant l'embaràs.

A Manresa, Diana Gill, Joan Montané i Montse Badia formen part de l'Associació de famílies afectades per l'ESAF. Es tracta d'un col·lectiu que va decidir organitzar-se per intentar fer difusió de la malaltia i de les seves problemàtiques. Tots ells són pares de criatures adoptades. Durant el procés d'adopció, en el qual han de superar estrictes requeriments administratius, els pares no són informats en cap moment que els seus fills tenen o poden tenir aquesta malaltia, sinó que s'hi troben un cop el nen o nena ja és aquí.

Alguns estudis que s'han fet a infants biològics de països de l'Est indiquen que la primera defecació que el nadó fa conté, en alguns casos, entre el 40% i el 50% de restes d'alcohol. En els casos dels adoptats, aquestes dades "no se saben, o no es diuen", explica Montse Badia. De fet, tenen la percepció que una part important dels nadons que s'han adoptat de l'Europa de l'Est podrien estar afectats, malgrat no tenir dades oficials per demostrar-ho.