Vint-i-vuit estudiants de les nostres comarques van rebre de mans del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, una distinció per haver obtingut una qualificació d'excel·lent en les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) del juny. Enguany, amb 550, el nombre de guardonats és el més alt en la història de les PAU.

La nota dels estudiants reconeguts ha estat igual o superior a 9 en la fase general de les proves. A Manresa, l'institut Lluís de Peguera té cinc alumnes amb un 9 o més. És el primer any de les PAU que ha aconseguit tants bons resultats i és un dels 18 centres de Catalunya que han tingut cinc o més estudiants amb excel·lent. El segueixen l'institut Pius Font i Quer, amb quatre; l'escola La Salle, amb dos, i l'institut Lacetània i l'Escola Joviat, amb un cadascun.

A l'Anoia, hi ha set alumnes amb una qualificació igual o superior a 9. Tres són de l'Escola Pia d'Igualada. Al Bages, són quinze. A banda dels tretze de Manresa, n'hi ha un de l'IES Castellet de Sant Vicenç de Castellet i un de l'institut Mig-Món de Súria. Del Baix Llobregat Nord, n'h ha un de l'institut Montserrat Colomer de Sant Esteve Sesrovires; un de l'institut Pompeu Fabra de Martorell, i un tercer de l'institut Voltrera d'Abrera. Del Berguedà, dos. Un de l'institut Puig-reig de Puig-reig, i un altre que anava amb matrícula lliure, de Casserres. Finalment, del Solsonès n'hi ha un, de l'institut Francesc Ribalta de Solsona. La nota més alta a les nostres comarques és un 9,6 obtingut per un alumne de l'Escola Pia d'Igualada, Albert Rabell Hernández.

Els 550 estudiants distingits van recollir el guardó en un acte que es va celebrar abans-d'ahir al Palau de Congressos de Barcelona. La Generalitat va crear aquests guardons, el 2001, amb la finalitat de premiar els alumnes que havien obtingut millors resultats en les PAU. Els 8 estudiants amb millor nota van rebre, a més del diploma acreditatiu, un obsequi especial.

La nota més alta és d'un 9,85 i l'ha aconseguida un alumne de Barcelona. A Girona i Tarragona, correspon a un 9,7, obtingudes per un alumne de Girona i una alumna d'Amposta, respectivament. La de Lleida és un 9,55, obtinguda per una alumna de Balaguer.

Dels 550 guardonats, 320 són noies i 230 nois. Quant al centre d'origen, 277 procedeixen de centres públics, i 273 de centres concertats o privats. I pel que fa a la seva procedència, la majoria pertanyen a les comarques de Barcelona. Els guardonats es distribueixen entre 31 comarques i hi ha 124 centres que tenen més d'un distingit. Dels 8 primers estudiants (3 noies i 5 nois), amb notes iguals o superiors a 9,65, quatre pertanyen a centres públics i quatre a centres concertats o privats.