Creu Roja a Manresa ha augmentat en prop del 60% les intervencions per atendre persones en risc d'exclusió social en un any. Així, mentre l'any 2013 havia fet 1.161 atencions en el seu programa de lluita contra la pobresa i l'exclusió social a la ciutat, l'any 2014 aquesta xifra s'enfilava a les 1.850.

Aquestes dades provenen de la memòria de les activitats del curs passat que l'ens ha presentat conjuntament, per primera vegada, amb els resultats de les assemblees locals de Creu Roja a Sallent i a Cardona. Dues assemblees amb les quals la delegació manresana ha engegat, enguany, diversos programes de cooperació conjunta.

Els darrers resultats xifren també el nombre total de persones ateses a la comarca del Bages per les tres delegacions de l'entitat benèfica. D'acord amb aquestes dades, l'any passat la Creu Roja va dur a terme a la comarca un total de 4.552 actuacions, la majoria de les quals -3.712- a càrrec de l'assemblea manresana, que a banda de la capital també dóna cobertura a una vintena de municipis propers més.

Unes dades que la mateixa entitat matisa que fan referència a les accions en cadascuna de les àrees de cobertura de l'entitat, assumint petites variacions pel fet que una mateixa persona pugui participar en més d'un projecte alhora.

Atencions globals

Malgrat l´augment pel que fa al risc d´exclusió social, les dades globals d´atencions realitzades en l´últim any presenten una certa estabilització respecte d´exercicis anteriors. Concretament, de les 3.882 persones ateses el 2013 a Manresa, l´any passat l´entitat havia passat a fer 3.712 cobertures, és a dir, 170 menys.

Aquesta suma total, però, no inclou tan sols els casos d´aquelles persones ateses pels serveis socials de l´entitat, sinó que s´hi compta, també, una porció de persones ateses en accions preventives, per exemple, en actes multitudinaris.

En el cas de les persones ateses en els serveis socials, la diferència substancial, segons apuntava Miquel Riera, president de la delegació manresana de l´entitat, no rau en el nombre d´atencions, sinó en la naturalesa de les accions. Així, explica que, mentre abans s´oferia una ajuda puntual segons les necessitats del moment, ara, reblava Riera, l´entitat opta per un seguiment més detallat.

Una acció que, afegia, té com a objectiu no sols oferir ajuda puntual, sinó aprofundir en les seves causes per buscar-ne solucions. «Hem de treballar per dignificar la situació de les persones amb qui treballem, ja que no són usuàries; són persones amb una necessitat», sentenciava.

En aquest sentit, Riera definia les accions actuals com «un canvi» en la manera de fer, apostant per l´atenció personalitzada de cada cas.

Més casos de gent gran

Les dades presentades aquesta setmana mostren també un augment pel que fa al nombre de persones ateses en els programes per a gent gran a la capital del Bages, que creixen en prop de 300. Aquest col·lectiu, un dels més vulnerables en l´actual situació socioeconòmica, ha quadruplicat la necessitat d´ajudes en els quatre darrers anys.

L´ajuda a la infància manté el nombre d´atesos però augmenta la cobertura

En la presentació de les dades d´enguany, el president de Creu Roja Manresa, Miquel Riera, va posar especial èmfasi en les accions de l´entitat pel que fa a l´ajuda als infants, «un dels punts més febles de la societat».

Una partida a la qual l´entitat dedica la partida més important dels seus recursos, i destina 45,61 de cada 100 euros dels que disposa l´assemblea. «L´objectiu no és proporcionar als infants allò que més necessiten, sinó aconseguir que, al final, siguin els seus pares els que els ho puguin donar», afegia Riera.

Mentrestant, alguns dels plans actualment en funcionament han ampliat la cobertura de l´ajuda que proporcionen, s´ha passat del simple acompanyament que es feia anteriorment a garantir, en alguns casos, àpats per a alguns nens i nenes.

Actualment, Creu Roja Manresa té diferents programes d´atenció a la infància que inclouen també suport per a la compra de material escolar i campanyes puntuals com ara la recollida de joguines per Nadal.

L´entitat té uns ingressos totals de 781.115 euros

Un dels aspectes que es van destacar durant la presentació de les dades de l´exercici 2014 és la que fa referència a la capacitat de Creu Roja Manresa per generar bona part dels seus ingressos, que ascendeixen a un total de 781.115 euros.

D´acord amb les dades, el 74,85% dels diners dels quals disposa l´assemblea provenen de fonts de finançament propi, una part que, en números totals, ascendeix fins als 584.666 euros. Aquestes fonts de recursos inclouen tant els donatius de particulars i empreses (3,51% del total), dels socis de l´ens (47,8%) i el popular Sorteig de l´Or (11,13%).

Aquesta capacitat és, segons el president de Creu Roja Manresa, Miquel Riera, un dels principals actius dels quals disposa l´entitat. «Això ens dóna força per no dependre econòmicament de les institucions i poder dur a terme els projectes que creiem necessaris en el moment en què creiem que fan falta», afegia defensant la capacitat de reacció que això els permet a l´hora de treballar conjuntament amb els serveis socials.

La resta dels ingressos de l´entitat a Manresa corresponen a subvencions (el 19,83%) i a la prestació de diversos serveis (5,32%).

Cardona i Sallent

A banda de Manresa, les assemblees locals a Sallent i a Cardona també estan en una situació similar pel que fa a la capacitat d´obtenir fons per mitjans propis. En el cas de Sallent, amb uns ingressos de 105.987 euros, la delegació genera el 91,75% del pressupost, o el que és el mateix, 97.237 euros. Els diners provenen sobretot de les aportacions dels socis (48,53%), del Sorteig de l´Or (13,19%) i d´altres fonts (29,79%).

La resta de procedències, en aquesta ocasió, suposen una part inferior que en el cas de Manresa i corresponen en el 2,54% a subvencions a l´explotació i en el 5,71% a la prestació de diversos serveis.

Finalment, pel que fa a la secció local de Creu Roja a Cardona, els recursos propis generen 25.829 euros, és a dir, el 84,76% d´un total de 30.476 euros. Els socis aquí hi aporten el 44,12% del total, mentre que els donatius, el 3,45%, i el Sorteig de l´Or, el 12,37% de la partida anual.

La resta de recursos fins a la totalitat dels pressupostos corresponen a convenis amb l´administració (10,66%) i a la prestació d´alguns serveis (4,58%).