La professora de la UPC i investigadora matemàtica manresana Montse Alsina ha guanyat un primer premi del concurs internacional Ciència en Acció per l'exposició "Les matemàtiques i la vida", que mostra com aquesta branca de la ciència és present a la vida quotidiana.

Després d'una etapa d'itinerància per Catalunya, la mostra es troba exposada de manera més estable al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el mNACTEC, i és accessible anualment per a 100.000 persones.

El treball de Montse Alsina va obtenir el primer premi en la modalitat de "Treballs de Divulgació Científica. Mètode Científic i Pensament Crític".

El jurat va valorar el fet de tractar-se d'una exposició molt ben dissenyada que contribueix a la formació de l'esperit crític mostrant les matemàtiques que hi ha darrere dels fenòmens de la vida.

A banda d'aquest treball, tres projectes més de professorat de la UPC Manresa s'han classificat en el certamen en què competeixen investigadors de països de parla hispana o portuguesa.

A la modalitat de "Ciència, Enginyeria i valors" s'ha atorgat una menció d'honor al treball "Solució TIC en acció a la UCI", de Pere Palà i Sebastià Vila. El jurat ha premiat "una tasca interessant, que respon a una necessitat i que aporta una solució amb possibilitats reals de ser generada i aplicada en l'àmbit hospitalari". Cal destacar també la participació activa d'alumnat dels graus d'Enginyeria de l'EPSEM i la col·laboració de professionals de la Fundació Althaia. Es tracta d'un aparell que mesura la inclinació correcta que ha de tenir la llitera d'un pacient de la UCI per evitar complicacions respiratòries.