El govern de l'Ajuntament de Manresa ha decidit eliminar l'acte institucional de la Diada que s'ha dut a terme els dos últims anys al saló de plens. Es feia la vigília de l'Onze de Setembre, i s'havia concebut per incloure en la celebració les formacions no independentistes del consistori, bàsicament PSC i PP.

La nova composició de l'Ajuntament que ha sorgit de les últimes eleccions municipals del 24 de maig, i el menor pes de PSC i PP, han fet que l'equip de govern hagi pres aquesta decisió. L'acte no té sentit, assegura.

També fan notar que el pes dels regidors prosobiranistes ha augmentat. Dels 25 regidors de l'Ajuntament de Manresa, 16 eren independentistes a l'anterior mandat (11 de CiU, 3 d'Esquerra i 2 de la CUP). Ara són 19 (9 de CDC, 7 d'Esquerra i 3 de la CUP). La resta de formacions amb representació municipal són PSC, amb 3 regidors; Ciutadans, amb 2; i Democràcia Municipal/Podem amb 1 representant.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat a Regió7 que no se celebrarà aquest acte perquè "va ser una situació transitòria i excepcional que vam fer a petició d'alguns grups. No és previst que tingui continuïtat". Junyent també recorda que l'actual format de la Diada institucional que es fa a la plaça Onze de Setembre es va aprovar en un ple municipal.